torsdag 29 december 2011

LÖFTEN & STORA KANSKEN



Så här i nyårstid är det en del som gifter sig och ger varandra äktenskapliga löften via beviset: vigselringen, inför utvalda vittnen.

Ett löfte är en utfästelse som kan ha flera former. Det kan vara en ed eller en utfästelse av annat slag, såsom en garanti och det kan då ha juridisk bindning.



Ur ett mer psykologiskt perspektiv, är ett löfte ett slags kontrakt, som indikerar att en transaktion mellan två människor kommer ske, i vilken den första personen undertar sig att utföra någon form av tjänst eller ge en gåva till den andra personen, som anses värdefullt för denne.





Man kan även ge sig själv ett löfte! Det kan vara värdefullt även det! Ett nyårslöfte t ex: såsom att ej äta så mycket godis. Börja träna. Tillbringa mer tid med nära & kära. Passa tider bättre. Ta med matlåda till jobbet. Sluta snusa. Konsumera mindre. Sopsortera mer. Le oftare! etc etc...


 
Kanske vissa tar i och lovar att de ska börja vinterbada? Fast då med ett stort kanske framför. För kanske förefaller ofta att ihop med ett tillhörande påstående som något godtyckligt, och vanligtvis delas detta med en okänd sannolikhet.

Liknande ord som också kan nyttjas när man inte riktigt är säker på att man vill, kan eller vågar lova något är: måhända, eventuellt, kanhända, möjligtvis.


//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se