måndag 30 april 2012

CHAMPAGNEGALOPP

"Vintern rasat ut bland våra fjällar..." kommer vi höra sjungas idag i bl a Margeretegärdeparken här i Uddevalla kl 18.00. Rasar iväg gör även tiden känns det som, uj vad snabbt det går nu, redan maj imorgon. Men idag är det fortfarande april och Valborg ska firas. Det görs på olika vis i vårt avlånga land, här i Bohuslän är inte traditionen så stark som i exempelvis Göteborg som bjuder på studentkortege och i Uppsala ser programmet ut så här för valborgsfirarna:

  • 07.00–09.30 Champagnefrukost i Slottsparken eller på gräset i någon av stadens parker, alternativt i privat regi i någons hem.
  • 10.00–12.00 Forsränning ner för Fyrisån från Eddaspången till Islandsfallet med stilbedömning vid Kvarnfallet. Cirka 100 flottar brukar delta.



  • 12.00–14.30 Sillunch vilket brukar ske i privat regi, på nation eller i någon av parkerna.
  • 13.30 Mansstämmor från Uppsala Domkyrkas Gosskör bjuder på Valborgssång i Engelska parken.
  • 15.00 Hälsar Rectrix magnifica (rektorn) våren kommen från balkongen på Carolina Rediviva. Rektor höjer sin vita studentmössa vilket är signalen till att Studentsången ska sjungas och sedan sker mösspåtagning allmänt vårjubel och därefter rusning nerför Carolinabacken till champagnegalopp eller champagnelyx på stadens studentnationer, då man i oömma kläder sprutar champagne på varandra till live musik respektive äter snittar till ett glas mousserande vin.

Låter som ett oerhört trevligt arrangemang i mina redaröran. Kanske något att kopiera till Bohuslän? Dock blir det svårt att finna vilt vatten för forsränning. Hmm...man kan nog byta den aktiviteten mot kajak. För Bohusläns har de bästa vattnen att paddla i enligt Upplevelsebolaget. Citerar dem här:



"Lite småkaxigt, men på fullt allvar, påstår vi att i Bohuslän hittar man Sveriges vackraste kajakpaddling. Salt vatten, slätslipade granithällar och små mysiga fiskesamhällen. Eller skogsklädda öar och trånga passager i inomskärs skyddade vikar. Det är varierat och inte så lite magiskt."

Det låter ju precis som vattnen kring den ljuvliga ön Bassholmen.

Trevlig valborg alla glada bloggläsare.

//Linda



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se