söndag 25 november 2012

JAG KLÄR AV MIG NAKEN

Florhatt från Divine Decadence Darling
Jag var på ett trevligt kalas igår med hattema. Och reflekterade att hatt är ett plagg som ej brukas flitigt på 2010-talet direkt.

Människor har i tusentals år burit hattar för skydda ögonen från solen under vistelse utomhus. Men hattar också använts för att visa social status och för att göra hattbäraren lite vackrare.

Den tidigaste avbildningen av en hatt hittades nära det soliga medelhavet i det antika Thebes i Grekland där en man bärandes en stråhatt fanns avbildad i en gravmålning.

De hattar med en självuppbärande struktur som på många sätt kännetecknar vår bild av en vanlig hatt idag togs inte fram förrän under 1800-talet, då cylinderhattar och fedorahattar blev mode bland män och stora färgglada hattar blev mode bland kvinnor i Europa.



Mannens hattar har sett ungefär likadana ut i form och material sen dess, men beträffande kvinnornas kan man lugnt påstå att de krypt med åren. Från bahytt till minimal florhatt. Där det genomskinliga tyllet eller trådiga nätet liksom fick en central roll på hatten.

Kanhända har det med tillgång på tyg att göra, för det verkar ju som kjollängden och hatt storleken drabbades av samma öde, med start någongång på 1920-talet. På sextiotalet accelererade detta till att kjolarna blev så korta att man kunde ana underkläderna och hatten försvann helt. För det kan väl knappast vara så att kvinnan kroppstemperatur har ökat så hon ej behöver lika täckande kläder som mannen?

Samma evolution har kvinnan trosor tycks tagit pga den globala uppvärmingen, om man tittar på denna bilden. :-)



Ja, ja det är kanske bättre att göra som sångerska Eva Dahlgren: "Jag klär av mig naken" !

//Linda



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se