onsdag 27 juli 2011

CALLA EN KLOK KVINNA

Kan inte riktigt släppa det där underbara naturreservatet Stångehufud, som inte funnits om inte makarna Curman funnits och levt och verkat i Lysekil. Tack fina ni!!!! 

Stångehuvud.se

" Vandrare havet Dig hälsar, Klippornas rike Dig kallar"
F. Nycander


I ett par vackra villor bodde Calla Curman (1850–1935), gift med Carl Curman (1833–1913), badläkare, professor och grundare av Lysekil som badort, hon var en av dem som med oro såg hur Stångehuvud naggades i kanten via stenbryteriet. Så år 1916-1920 köpte Calla Curman in stora delar av de kvarvarande partierna av det vackra granitlandskapet. På så sätt räddade hon detta åt eftervärlden.


I november 1925 överlämnade Calla Curman Stångehuvudområdet som gåva till Kungliga Vetenskapsakademien och inrättade samtidigt Carl och Calla Curmans stiftelse. Av gåvobrevet från den 3 november 1925 framgår att området ska "förvaltas och för all framtid såsom ett naturminnesmärke bevaras". 

Så tack vare Calla Curman kan vi idag ströva över orörda granitklippor, formade endast av naturens egna krafter.
   
Exempel på ett byggnadsverk av granit från Stångehufud:
Vasakyrkan är belägen i stadsdelen Vasastaden i Göteborg. Den är byggd av granit från Stångehufud och är en av de största granitkyrkorna i Sverige. Det är en monumental byggnad, utförd i nyromansk stil med en del utsmyckningsdetaljer i jugendstil.

Kyrkan ritades av arkitekt Yngve Rasmussen och uppfördes under åren 1905 till 1908.
5 000 kvadratmeter huggen fasadsten skeppades under denna tid från Lysekil till platsen för kyrkbygget mellan Vasaparken och Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg.

Blir ni nyfikna på att besöka Göteborg, kan man passa på att åka med våra goda skärgårdsbåtskompisar på Strömma kanalbolag.M/S St Erik är en av mina favoriter. Vacker gammal ångbåt från 1881. Långt över 100 år, det gillar vi i Uddevalla som ju kan stoltsera med två hundraåriga kompisar, m/s Sunningen och m/s Gustafsberg II.

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarBlogg listad på Bloggtoppen.se