Makrill, scomber scombrus |
Många är sätten att tillreda denna delikata fisk. Grilla den över öppen eld, steka den i stekpanna, ugnkoka den med grädde, dill och citron.
Har man ingen lust att hitta på en egen komposition kan man laga "Makrill med pressgurka" ur boken "Till Bords Ombord på m/s Byfjorden". På sidan 21 finner du receptet!
Min personliga makrillfavorit är "Inlagd makrill med rödlök" på sid 126. Funkar fin fint på sommaren ihop med färskpotatis, gräddfil, en öl och en iskall nubbe. Kanhända inte det nyttigaste man kan företa sig på semestern, men att sjunga snapsvisor och dricka nubbe hör liksom den nordiska sommaren till....
Hipp Hurra 1888 |
så måste det väl anses som ett sätt att förmedla ett nationalromantiskt arv till kommande generationer. Eller?
Här på den fina balkongen på Bassholmens Vandrarhem, med dess snirklig snickarglädje och underbara läge på en unik ö mitt i Bohuslän skulle kunna vara en högst lämplig plats.
Just idag skulle man även kunnat få se Föreningen Allmogebåtar segla sina båtar med, då Bassholmendagen firas.
//Linda
Minsann blev det så mycket makrill på vårt bord igår att vi fick ordna fest:) Det är underbart att bo där vi gör.
SvaraRadera