onsdag 7 september 2011

BASSHOLMENS LEJON

Fann inga björnbär på ön Bassholmen igår, men däremot äpplen och päron och ekollon vackert målade i taket inne i det stora huset från sent 1800-tal.


Detta huset var varvsgrundarens Jakob Johanssons bostad och som senare blev vandrarhem för främst skolklasser från både Sverige och Norge på vår och höst och turister under sommarmånaderna.

Det finns takmålningar i två av rummen i detta huset och dessa är glädjande fint bevarade för att beskådas av besökarna.


Även stukaturen är en njutning att skåda.





Det finns så många fina detaljer att lägga märket till inne och utanför huset. Den hemligt gömda stentrappan på husets baksida.






Lejonhuvud i guld på dörr




De pampiga vaktande lejonen på pardörrarna på andra våningen.


Kanske är det dessa lejon som bevakat att Bassholmen ej blivit exploaterad med en massa moderna faciliteter?





Utan varsamt fått en miljöprofil med sina vattenreningsbäddar på ängen som tar hand om öns BDT-vatten på ett smart sätt.

Lika smart hoppas vi att resterande förädlingsarbete av ön kommer bli. Och att det där lejonen litar på oss människor, att vi ska ej vill förändra till det sämre. Ej heller stänga ute några, utan snarare ta tillvara på de unika värden och möjligheter för kunskapsintag och festligheter på ön Bassholmen!

Jag har idag registrerat www.onbassholmen.com och kommer under hösten fylla den med allt man vill veta om denna underbara ö!

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se