onsdag 21 september 2011

KRISTALLER & BORDTENNISBOLLAR

Vissa dagar är och känns tyngre än andra! Om detta har ett samband med lufttrycket eller om det bara har med händelser i ens vardag att göra, kan man ju fråga sig. Idag visar i alla fall barometern på 1 012 hpa.

Normalt lufttryck vid havsnivån är 1 013,25!

Det lägsta lufttrycket man har registrerat i världen är: 870 hpa väster om Guam i Stilla Havet, 12 okt 1979. Det högst uppmätta trycket är 1 085,6 hpa mättes i Tosontsengel-provinsen i Mongoliet 19 dec 2001.


Lufttryck kan mätas med en kvicksilverbarometer (från grekiskans baros = tyngd och metron = mått). Den första kvicksilverbarometern konstruerades av Evangelista Torricelli, elev till Galileo Galilei 1643. Jag finner det fascinerande att man 368 år senare fortfarande använder sig av samma vetenskap, för att mäta trycket.


Stormglaset är en annan vetenskapligt instrument, som varit känt sedan 1750 och använts för att visa vilket väder det kommer att bli de närmaste 24 timmarna.
Det är kristallbildningen i vätskan som visar väderändring genom olika klarhet.

1. Klar vätska - fint och torrt väder
2. Kristaller överallt i vätskan - förmodligen regn
3. Stjärnkristaller som dalar ned - frost och ev. snö
4. Ormbunksliknande kristaller - kallt och blåsigt

Vätskan består av en alkohollösning av saltpeter, salmiak och en uns kamfer. Kamfer används ofta i olika typer av eteriska oljor och finns i bland annat tigerbalsam och bordtennisbollar. I bordtennisbollar gör oljan att plasten inte spricker. Kamferolja utvinns från den japanska kamferträdet.

Japansk Kamfer, Cinnamomum camphora


På tal om Japan så får Uddevalla vänortsbesök från Okazaki nästa vecka och är det någon som vill och kan tolka japanska, vet jag att Fridaskolan gärna vill komma i kontakt med dig.

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarBlogg listad på Bloggtoppen.se