torsdag 15 september 2011

SENSUELLA GÅVOR

Nu är namnen på vinnarna i bröllopstävlingen officiella Malin Fors och Karl Andersson var det som jag fick överlämna vinstbeviset till igår ombord på m/s Byfjorden. Grattis till er båda!

Vid bordet när vi åt den goda tårtan, spånades det om färg på blommorna i brudbuketten, utsläppt hår eller uppsatt, lång eller kort klänning, hur många gäster, vigelring och ev. friarring och morgongåva eller ej.



Morgongåva är en gåva som mannen ger sin nyblivna hustru på morgonen efter bröllopsnatten. Ursprungligen var ju morgongåva något som skulle trygga hustruns eventuella änkedom. De senaste 200 åren har de flesta morgongåvorna bestått av ett smycke att bära om kvinnans hals. Ett Hängsmycke med en gnistrande diamant eller ett pärlband med skimrande äkta pärlor.

I jämnställdhetens Sverige har det nu på 2000-talet även blivit populärt att ge maken en kärleksgåva den första morgonen som man och hustru. Detta i form av sensuella bilder på hans quinna.



Sensuellt kan ju vara oerhört vackert, ända tills det tangerar till att bli vulgärt. Var den gränsdragningen går är helt upp till varje enskild betraktare att bedöma.

Själva ordet vulgär, på latin vulgaris ’alldaglig’, av vulgus ’gemene man’ innebar ursprungligen att något var alldagligt eller vanligt förekommande, men har med tiden kommit att skifta betydelse till rå, oförfinad och osmaklig.


Inom blomriket används ordet som betecknande för den vanligaste formen av något. Ett utmärkt exempel är Syringa vulgaris, alltså en vanlig bondsyren.

Och vem vet kanske det kommer förekomma rosa syren i den vinnande brudens bukett, då hon igår avslöjade att just rosa var en favoritfärg.




Hade ju varit mycket passande då rosa blommor betyder just: "Jag är förälskad i dig, och lovar dig trohet" på blommornas språk.

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se