onsdag 28 september 2011

SURT SA RÄVEN...


Har uppmärksammat att i parken utanför rederikontoret hänger det stora röda rönnbärsklasar i träden. Det känns som det är väldigt många och de är onekligen väldigt vackra.

Enligt den gamla bondepraktikan innebär välprydda rönnbärsträd under hösten att vintern bli kall och snörik. Där skrivs även att de som önskar sig ordentligt med nysnö till jul ska ta en särskild titt på ekollonen kring Mickelsmäss i slutet av månaden. Är de stora och talrika lär det "braska" ordentligt.Att rönnbären är många och lyser röda på träden kanske inte är så surt i alla fall som räven skulle ha sagt.

Sura är definitivt dessa bär att äta, men de innehåller rikligt med antioxidanter. Fenoler är en sorts antioxidanter som har positiva hälsoeffekter. Att konsumera livsmedel med ett högt innehåll av fenoler har i en del undersökningar visat sig vara kopplat till en minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar bl a.
Det är färgen som först avslöjar antioxidantinnehållet i frukt och grönt: ju kraftigare färg, desto mer antioxidanter. I sammanhanget är också vitt en färg - blomkål och vitlök är mycket bra antioxidantkällor.

En riktigt mustig grönsaksgryta får det nog bli till middag idag då, i förebyggande syfte.
//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarBlogg listad på Bloggtoppen.se