lördag 5 november 2011

HOLE IN ONE

Sitter och tänker på moderna ord, så som blogga, twittra, messa, chatta och curla. Knepigt det där sista ordet curla, som betyder skämma bort, då ju namnet Curling i sporten med samma namn betyder rulla, kröka, rotera. 


Curlig är en stensport som spelas på is med tunga stenar. Banan är 45,5 meter och ca 4,5 m bred, stenen väger ca 20 kg. Under en curlingmatch sopas två kilometer! I en curlingmatch kan ett lag vinna som mest med 8 poäng (alla åtta stenarna bättre placerade än motståndaren). Det är dock mera sällsynt än hole-in-one i golf.



Curling har spelats sedan 1500-talet. Det tvistas om curlingens ursprung är belgiskt eller skotsk. Bevis: två målningar från 1500-talet av målaren Breughel. Men också i Skottland finns det curlingstenar från 1500-talet. Det var i alla fall skottar som 1838 utarbetade de första reglerna för curling. 


Och det var den skotske affärsmannen William Andrew McFie tog curlingen med sig till Uddevalla och Sverige på 1840-talet. Man spelade vintertid på Bäveån och 1852 bildades Bohusländska Curlingklubben, som fortfarande är en aktiva klubb.



Kanske får vi en isvinter även detta året och möjlighet att spela curling på isen bredvid skärgårdsbåtarna vid Södra Hamnen i Uddevalla och snöra på oss långfärdsskridskorna och njuta av vår vackra Bohuslänska skärgård.

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se