lördag 26 november 2011

KÖPSTOPP OCH HÅRDROCK

Idag har den köpfria dagen uppmärksammats runt om på vårt klot. I Sverige och övriga Europa infaller dagen den sista lördagen i november varje år. Man deltar genom att inte handla något alls på 24 timmar, som en protest mot konsumtionssamhället.
Hawaii

Jag har hittills idag lyckats att ej konsumera någonting, och har istället ägnat mig åt historia.


Orsakat av att jag läste på en sajt på nätet, att det var upptäcksresande James Cooks dödsdag idag. Han dödades av lokalbefolkningen på Hawaii på hans tredje expedition år 1779.




James gjorde tre långa expedition med båt för att upptäcka nya länder och arter. På hans första expedition där Terra Australis skulle besökas, hade han med sig en svensk botaniker, Daniel Solander, lärling till Carl von Linné. Som sägs vara orsaken till att det finns ett strand i Sydney, med namnet Botany Bay.

Denna kan ses och läsas på stranden Botany Bay, Australien

På hans andra och tredje expediton kartlades ställen som Jakarta, Tonga, Påskön, Norfolk Island, Nya Kaledonien, Vanavatu, Hawaii m.f.

Cooks tre långa upptäcksresor.

Cook kunde ej uppmärksammat den köpfria dagen, då den grundades 1992, utan hade nog snarare problemet att det ej fanns något att köpa alls, vid besöken på de platser han kom att få upptäcka, snarare än att överkonsumtion rådde.

Nä, nu ska jag konsumera lite go´ hårdrock, på Köket i Uddevalla. Sabotage spelar där ikväll!
Kanske vi syns?

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se