fredag 9 december 2011

HJÄRTANSGOTT

Långa på tork
9 december är ANNA - dagen och dagen då sommarens fiskade lutfisken, skall läggas i blöt för att bli klar till julafton.

Lutfisk är en maträtt som består av torrfisk som lagts i lut, för att därefter blötläggas innan den slutligen kokas. Luten som används, är en vattenlösning av natriumkarbonat (soda) och kalciumhydroxid (släkt klak).

Själva avlutningsprocessen sker genom att den i några dygn får ligga i kallt vatten, som byts en gång per dygn.
Idag är all svensk lutfisk, långa som landas av norska fiskare. Men förr var det vanligt att den var på torsk, gädda, gös eller t o m brax. Den äldsta notering som finns om svensk lutfisktradition är från Linköping och biskop Hans Brask, 1464–1538, som enligt historien festade på lutfisk med mandel, russin och ärtor under fastan. 


Lutfisk a la Byfjorden

Idag serveras den däremot i stora delar av Sverige ihop med tillbehören: kokt potatis och vit béchamelsås. Vissa lokala specialiteter kan förkomma, te x i Skånes serveras fisken med senapssås och på m/s Byfjorden serveras den med ärtpuré och bacon (som man även gör i Norge).

Lutfisk som är basisk, (dvs lågt ph-värde) äts efter det salta och fettrika rätterna på julbordet för att neutralisera det överskott av saltsyra som fet mat kan orsaka. Riktigt hälsosam maträtt, helt enkelt. Bra för mage och gott för hjärtat?

Ett gott hjärta vet jag en Anna som har som jag vill passa på att gratulera på hennes namnsdag idag!

Kramkram

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarBlogg listad på Bloggtoppen.se