tisdag 17 april 2012

I OBESLUTSAMHETENS ÖDE

Ena stunden solsken, och nästa ösregn och helt plötsligt vaknar man med marken täckt av snö igen, som idag. Detta charmiga och nyckfulla typiska aprilväder får en att ej vilja gå en meter utan sällskap av sitt paraply.



Aprilväder kan definieras så här: är ett omväxlande väder, där det kan vara solsken och sommartemperaturer en dag, och regn, hagel, snö och kyla nästa. Denna typ av osäkert väder är vanligt på våren, på norra halvklotet. Detta orsakas av att solen värmer upp marken, och den uppvärmda luften stiger och bildar stackmoln. Högre upp är det dock fortfarande kallt och övre delen av stackmolnen blir isiga och blir bymoln, som då ger ifrån sig regn, snö eller hagel.

Aprilväder kan leda till problem då folk har svårt att veta hur de bäst bör klä sig, vissa personer är klädda i shorts och t-shirt medan andra fortfarande går i tjocka vinterkläder. Detta väderöde kan leda till stor obeslutsamhet och ofta känner man sig felklädd dessa dagar....


Aprilväder är även en titel på en roman av Viveca Lärn som utspelar sig på Saltön. Dessa populära böcker blev ju TV-serie för en tid sedan och spelades in bl a i Grundsund. Där passerar m/s Byfjorden flera gånger i veckan under högsommaren på sina dagskryssningar i den Bohuslänska skärgården.
Viveca har inte bara skrivit vuxenlitteratur utan många barnböcker också, t ex Niklas Nilsson - sjöman. En härlig historia om en nyfiken pojke! Och nyfikenhet är något som jag gillar - att upptäcka nya vyer och nya smaker, och därav skapa sig söta & salta minnen!

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se