tisdag 1 maj 2012

ÖVERTYGAD OM DET BÄSTA

Nu blommar de japanska körsbärsträden i våra Bohuslänska trädgårdar och så även i dess hemland Japan. Där firas då, Hanami (花見 på japanska, att beskåda blommor) som är en av de viktigaste årliga högtiderna i Japan.



Den äger rum då körsbärsträden blommar som mest. I sydligaste delen av landet firas Hanami i januari medan den i norr firas i maj. Blomningstiden (mankai) varar bara några dagar. Under dessa dagar samlas japanska familjer, vänner och arbetskamrater under träden och har picknick.

Den kortlivade körsbärsblomman ses som en symbol för och påminnelse om det korta och vackra men förgängliga livet. Dess ankomst, betyder att våren har kommit och att det är dags att gå ut i parken, beundra blomman och ha lite kul. Kan väl jämföras med gårdagens valborgsfirande här i Sverige med sång, tal och dess hurra rop till vårens ära.

Idag firas en annan högtid Första maj, som är arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Den har firats sedan 1890. Denna dag firas runt om i världen av olika vänsterorganisationer, partier och fackföreningar med demonstrationer och möten, i god demokratisk anda.

Man blir liksom påmind om rätten att stå på sig och kämpa för det man vill ska ske och vad man känner för och är övertygad om att det är den bästa lösningen. Hmmm...vet inte varför men Bob Marley sköna dänga "Get up stand up, stand upp for your right" poppa upp i skallen och den bjuder jag gärna på en lat ledig och solig tisdag som denna.

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se