torsdag 4 oktober 2012

ATT BLI PÅ KANELEN

Det har säkert inte gått någon förbi att det idag 4 oktober är Kanelbullens dag, därav kommer jag ej orda mer om det. Tänker istället ägna mig åt själva kanelen.



Kryddan kanel utgörs av bark från olika arter av kanelträd. Avskalad, ugnstorkad och hoprullad bark ger kanelstänger. Torkad bark kan också malas till pulveriserad kanel. Kanel användes redan av grekerna 50 f Kr och omnämns även i Nya Testamentet. Det tidigaste belägget för kanel i svensk kosthållning är från 1328.

Om detta var att krydda gröten med eller att smaksätta vetebullarna med förteller icke ovan skrivna information från Wikipedia.

Vad vi vet är att vi idag i Sverige använder kanel främst i bullar, pepparkakor, godis, äpplerätter, på risgrynsgröten. Även till andra klassiska julrätter som vörtbröd och olika sillinläggningar. (kan smakas ombord på m/s Byfjorden f o m 5 dec). Ytterligare ett användingsområde kanel förekommer vid är kryddning av vin och vid smaksättning av olika drinkar så som "Vit Drottning".

Foto: Martin Hanner, spisa.nu

En drink där vit starkvinsglögg bekantar sig med en hemlagad julakvavit. Vintervit & elegant! 4 cl hemkryddad julakvavit
  • 6 cl kylskåpskall vit glögg
  • Fruktsoda
  • Kanelstång
  • Citronskivor, lite pressad citron
Tillagning: Skaka glögg, akvavit och pressad citron med 1 dl is i en shaker. Sila upp i ett glas fyllt med is, en kanelstång och några citronskivor. Toppa upp med fruktsoda.




Se upp bara att ni ej "blir på kanelen", för då händer ju att vissa människor talar mer än önskat, kanske?
Avslutar det med ett klokt och tänktvärt citat:

"Du står inte bara i ansvar för vad du säger, utan också för vad du låter bli att säga"

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se