tisdag 27 november 2012

TOTAL TYSTNAD

Tystnad är en relativ eller total frånvaro av ljud. I många kulturer använder människor tystnad för att visa sin vördnad och respekt för något. En tyst minut t ex, brukar ju hållas ibland efter olyckor, vid minnesstunder eller vid begravningar av offentliga personer.

Total tystnad kan även användas helt tvärt om i avseendet respekt! Vissa sjuka personer (som inte bryr sig om andra människor utan hela tiden är ute efter att mata sin osunda egoism) använder tystnad som straff, via sk. Silent treatment.

Den tysta behandling är en mycket narcissistiskt exempel på en straffmetod som underhåller en illusion av makt- en känsla av kontroll över närhet eller distans.


Den tysta behandling som straff, är ett totalt förnekande av vem du är och vad du känner och / eller kan behöva. Det är ett koncentrat av trasig ömsesidighet. Om en personen du har ett nära förhållande med utsätter dig för silent treatment, den tysta behandlingen, så utsätter den här personen dig för en plågsam känslomässig misshandel.
 
Om en person utsätter en annan människa för, silent treatment, så vet han/hon mycket väl att det den utsätter dig för är mycket plågsamt. Det är det som är dess mening. Personen försöker få dig att inte känna att du har med hans/hennes liv att göra, medan denne/denna anser sig att ha full rätt att kontrollera hela din existens.
 
Den tysta behandlingen ett sätt att kontrollera dig utan att ge dig möjlighet att ställa frågor som kan vara obekväma för personen som tiger! På detta sätt finns ingen möjlighet till dig att nå en försoning. Man vet inte ens hur långt straff han/hon utmätt att ge till den som skall straffas är skyldig till. Detta får honom/henne att känna optimal makt och kontroll.
 
Med silent treatment visar personen indirekt, att du inte är en person för honom/henne - du är degraderad till ett objekt. Att umgås med någon som så totalt nonchalerar ens existens på det sättet är fruktansvärt. 
 
En tredje variant på tystnad är när man släcker lampan, datorn, TV, tvättmaskinen, torktumlaren, diskmaskinen om kvällen och det blir tyst i hemmet. Det är måhända bara bakgrundljud i vår vardag men ack så sköna att slippa!
 
Dagens lite dystra inlägg får avslutas med en go´ klassiker av Simon & Garfunkel "Sound Of Silence".
 
//Linda
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se