En ljuskällas intensitet mäts i candela. En lumen motsvarar det totala ljusflödet, lika med intensiteten (mätt i candela), multiplicerat med den rymdvinkel (mätt i steradianer) i vilken ljusets utsänds:
1 lumen = 1 cabdela x 1 steradian
Så för en traditionell 60W glödlampa är ljusutbytet typiskt 12 lm/W. Ljusutbytet för glödlampor kan dock variera ganska starkt.
En högre drivspänning höjer utbytet på bekostnad av livslängden medan halogentillsatser kan förlänga livslängden och därmed medge bättre utbyte. Lampor med låg effekt kan ge lägre utbyte p.g.a. högre relativa värmeförluster.
Jag hajar inte riktigt själv detta, måste jag erkänna och försöker förstå hur det ligger till med det där med hur mycket vissa ljuskällor och element "drar" och hur man kan få ner sin förbrukning
Läser följande: "Watt, med symbolen W, är härledd SI-enhet för den fysikaliska storheten effekt, det vill säga energi per tidsenhet. En watt kan således definieras som antal joule (vilket är ekvivalent med wattsekunder per sekund."
Blir inte mycket klokare av detta men får till mig att: enheten har fått sitt namn efter den skotske uppfinnaren James Watt (1736-1819) till minne av hans bidrag till utvecklingen av ångmaskinen.
Och hade han ej uppfunnit den, kanske de gamla ångdrivna skärgårdsbåtarna m/s Sunningen och m/s Gustafsberg II aldrig blivit byggda.
![]() |
Foto: Bohusläningen |
Trevlig helg!
//Linda
P.S: Bjuder här på en riktig go' Doors låt, på tal om eld, ljus och gnistor liksom, Light My Fire!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar