tisdag 5 mars 2013

BLANDADE KÄNSLOR

Från gårdagens smärtsamma vårdikt om knoppar som brister, mynnade en stark känsla av ambivalens ut.

Ett gigantiskt tvekande, en slags handlingsförlamning blandat med en rädsla att ta ett beslut som kanske avslutar något gammalt, men ändå med en viss nyfikenhet att påbörjar något nytt.

Fast med ovisshet om att det kan ha varit bättre förr eller så blir det ännu bättre sen eller så är det bra som det är?
Just den där uppmaning att skaffa sig ett mer färgstarkt liv krockade med det nordiskt, bleka, väna och försiktiga och bildade ett inre kaos. En rädsla att förändra något, som väl är en trygghet? eller kanske bara en bekvämlighet?

Ambivalens beskrivs ju som ett tillstånd av att ha samtidiga, motstridiga känslor gentemot en person, sak eller händelse. Angivet på ett annat sätt, är upplevelsen av ambivalens att ha tankar och känslor för både positiva och negativa valenser mot någon eller något.

Ett vanligt exempel på ambivalens är känslan av både kärlek och hat mot en person. Begreppet hänvisar också till situationer där "blandade känslor" upplevs, eller när en person erfarar osäkerhet eller obeslutsamhet om något.

Ambivalens upplevs som psykologiskt obehagligt när både de positiva och negativa aspekterna av ett ämne är närvarande i en människas psyke på samma gång. Tillståndet kan leda till undvikande eller förhalande och när situationen inte kräver ett beslutstagande upplever människor ambivalens mindre obehagligt.

Så det är kanske därav så få beslut fattas? I allafall som berör känslor. Eller faktum är att det stundom även kan vara svårt att fatta ett så banalt beslut som vad man ska laga till middag.


Foto: Agneta Thorsén

Just den frågan har jag löst idag och kommer att servera mig "Byfjordens Fisk & Skaldjurssoppa" och njuta av att jag fattat ett beslut.

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarBlogg listad på Bloggtoppen.se