onsdag 10 juli 2013

IQ-FÖRLUST ?!

Slutade ju med ordet sjöss i det senaste inlägget och tänker börja detta inlägg med ett rim på det:
Sjöss -adjöss! Va' då tänker ni nu kanske och det undrar jag med, var kommer uttrycket adjöss ifrån?

Letade runt på nätet och fann ej egentligen något riktigt bra svar, mer än att det är en form av avsked. Fann däremot en mycket roande artikel om semesterhjärna, där det bl a stod följande:

"Det gäller att koppla av och koppla ner för att hjärnan ska få den vila den behöver. Då ger vi den pausen som behövs och skapar utrymme för kreativa tankar.

Var går gränsen. Ökar ledighet alltid kreativiteten eller kan man koppla av och bort för mycket?
Det skiljer sig från person till person. För den som till vardags ständigt jobbar mot deadlines kan en semester med total avkoppling få hjärnan att börja leta efter något att göra, vilket ger utrymme för kreativa infall.

För andra kan det nästan bli stopp i maskineriet om man bestämmer sig för att bara skrota. Då släpper nämligen många cellkopplingar, nervceller kopplas ifrån varandra och resultatet kan bli en ordentlig nedtrappning av många funktioner, inte minst intellektuella, förklarar han.

En person som är stimulishungrig, alltså en spänningssökare, måste ha en ledighet med aktiviteter och förändring, annars blir han eller hon stressad. För andra är det tvärtom - man är fylld av alla stimulin och måsten och hjärnans belöningssystem aktiveras först när det blir stilla och fridfullt. Då sjunker arousalen (beredskapen och reaktionsstyrkan på stimuli), belöningsdelen aktiveras liksom lugn-och-ro -hormonet oxytocin.

Man kan förlora åtskilliga IQ-poäng en sommar. Hjärnan är gjord för att arbeta, cellerna behöver inte totalvila. Det räcker med att göra något annat eller dra ned på tempot."


Paddla kajak verkar va en sådan grej. och nu kan man hyra kajaker på Bassholmen och uppleva närheten till naturen, samtidigt som man kan koppla ner psykiskt men ändå inte helt av fysiskt. 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarBlogg listad på Bloggtoppen.se