fredag 12 juli 2013

LYCKORNA VÄRLDENS VACKRASTE PLATS

Jo, kära läsare jag fick lust att skriva om resmål i vårt vackra Bohuslän. Startar med Gustafsbergs II:s startavgångshamn på dess turlista i år. Lyckorna!

Klocktornet på Lyckorna har fått ny kulört  och den är både klädsam och vacker tycker jag. Jag är barnsligt förtjust i vitt. På Klocktornets hemsida kan man läsa följande:

"Lyckorna –världens vackraste plats", enligt den resvane fabrikören Sven Andersson.

Han om någon älskade Lyckorna och som badbolagets ordförande lät han göra en större upprustning av badorten under slutet av 40-talet. Då flyttades också Klocktornet till dagens plats, det stod helt enkelt i vägen för restauranggästernas utsikt.




En alldeles speciell historia talar om att Robert Macfie köpte in urverket till den mäktiga klockan i tornet från – ja, hör och häpna - Karlbergs slott i Stockholm! Där växte självaste karl XII upp som barn. Så visst finns det väl en poäng i att tornuret från ett av Sveriges vackraste slott återfinns just i klocktornet på Lyckorna.

Vidare kan man läsa om dess historik:

”Lyckornas klimatsiska kurort och hafsbads -anstalt” som det hette redan i slutet på 1800-talet. Där erbjöds diverse behandlingar, rekreationer och det fanns många förströelser för gästerna, rodd, segling, fiske, tennis och promenader i de vackra omgivningarna runt Flaggberget, Längs Victoriastigen, Ljungsån, victoriabron och Valåsberget.

Kungs och Gyllenstensgrottorna, eller Oscarsgrottan som den också kallas, lockade. Läget och klimatet, där havet möter fjället, gjorde Lyckorna särskilt gynnsamt som den klimatiska kurort man gjorde sig känd för. Skotten, Macfie, kom till Lyckorna i mitten av 1800-talet och hans far köpte då det största godset, Anfasteröd och införde bl.a. curlingen till Sverige, kanske spelades den första matchen just nedanför Klocktornet? Isen lade också grunden till Lyckorna, då Robert Macfie tog med sig sina mannar in till Uddevalla och lossade en stor ångbåt som frusit fast och med betalningen lades grunden till Lyckorna som kurort.

Macfies anställda fick bygga sommarhus som de sedan lånade ut till badgästerna sommartid. Storheter som Kung Oscar II har en gång anlänt med ångbåt till Lyckorna. Lyckorna kunde också titulera sig som Sveriges 3e största tennisturnering och storheter som Björn Borg har varit här och spelat."

Visst är det härligt att få veta lite mer om våra historiska destinationer :-)


1 kommentar:

  1. Min äldsta dotter och familj bor i Ljungskile och häromdagen tog vi en promenad just på Lyckorna. Jag fotograferade dessa vackra hus. Såg "båten" ligga där och vi funderade just på om det gick att åka från Uddevalla till Ljungksile nu via båt. Tänkte gått fram och kollat på turlista och båt men "prata bort det" och glömde. Vi funderade på att ta en tur men beslöt att vänta eftersom dottern ska ha barn NU och det kunde blivit förlossning på båten...ha ha..

    SvaraRadera



Blogg listad på Bloggtoppen.se