söndag 14 augusti 2011

HISTORIEN OM BAGGETOFTA - GUSTAFSBERG


Det var 1774 som Gustafsberg fick sitt nuvarande namn. I platsen första kända köpebrev från 1465. omnämns stället som Aarbol, "bebyggelsen vid ån". Under tiden fram till 1658, hette det så, och senare när Bohuslän blev svensk byttes namnet till Backetoften. 1692 köptes gård och området av en medlem i den kända Uddevallasläkten Bagge och då ändrades namnet till Baggetofta. Bagge sålde egendomen till Börje Nilsson, som lät uppföra en stor fruktträdgård här. John Holst köpte trädgården med dess landeri 1702, och sålde sedan detta vidare till skeppsredaren Anders Knape Hansson, 1766. Det var på hans initiativ platsen bytte namn till Gustafsberg, för det var modernt att uppkalla platser efter kungligheter.   


Namnet Gustafsberg klingade väl mer säljande än Baggetofta, fast detta stället redan var känt i vissa kretsar och hade fått sig en eget reklamprospekt 1729, "En kort beretttelse, om Baggetofta Hälsokälla, wid Udewalla" av Jacob Boëthius. I denna kunde man läsa att Baggetoftas vatten var starkt av mineral och var därför mycket välgörande för hälsan. Även blandningen av barrskogsluften och havets sälta skulle vara mycket hälsobringande.

Så kombinationen dricka brunn, havsbad med tång och inte minst sällskapslivet, skulle vara stärkande och botande för ett flertal svaghetstillstånd och sjukdomar. Gällande sällskapslivet innefattade detta bl a simtävlingar, biljard, tennis, krocket och stärkande promenader.
För att få fart på dessa "trivselaktiviteter" organsierade man på flera håll särskilda kommitéer, på Gustafsberg hette den "Direktionen för nytta och nöje". Det tycker jag borde startas upp igen!
//Linda


Inga kommentarer:

Skicka en kommentarBlogg listad på Bloggtoppen.se