lördag 13 augusti 2011

LÅNGVARIGT FLIRTANDE

Jag har funderat lite gällande m/s Byfjordens ihållande kärlek till Käringön. Kanske består de starka känslorna till ön för att hon, båten alltså, aldrig stannar så länge, utan får längta till nästa återseende?


Foto: Claes Thorberntsson


Man kan misstänka att m/s Sunningen hyser liknande känslor för Gustafsbergsområdet, som m/s Byfjorden gör för Käringön.

Fast hon inte riktigt får till det på samma vis, med en längre påhälsning vid en fast brygga ett par timmar mitt på dagen. Utan det är och förblir bara kärlek på distans.

Hon spanar på den tilltänkta på håll varje dag och försöker komma så nära som möjligt med bordläggning och köl, och smeker lite lätt med stäven vid bryggan dag efter dag efter dag, men kommer aldrig vidare, som en långvarig flirt liksom.Att hon håller Gustafsberg kär kan man förstå. En plats som andas rikedom, erfarenhet, stolthet och charm med ett pampigt, resligt resident som blottar sig mellan lummiga träd. 

Onekligen egenskaper som man lätt kan falla för!

Det stora stenhuset väcker nyfikenhet hos många passagerare som reser med m/s Sunningen och dess historia är lång och vacker.

I korta drag lyder den så här:


Huset uppfördes 1897, och ersatte då grosshandlaren och redaren Anders Knape Hanssons trähus som uppförts under 1700-talet senare hälft. Anders hade låtit starta Sveriges första internatskola här för 'behövande bohuslänska gossar', tillsammans med sin fru Catharina Hegardt.

Barnhusstiftelsen lät även uppföra ett varmbadhus, på den redan populära platsen för att dricka brunn. Herr Carl von Linné rekomenderat detta stället, som "en behaglig ort" redan 1746, då platsen ännu hette Baggetofta men det är en helt annan historia.

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarBlogg listad på Bloggtoppen.se