onsdag 31 augusti 2011

NYA ÄVENTYR

Den där trofastheten kände nog inte bara Tures vän Viktor, utan även Ture till sin fru Hilma. För som den stora romantiker han var, lät han resa en runsten i granit i backen mot husets entré med en inhuggen kärleksförklaring, till sitt hem och sin fru. ♥


På den sidan som vätter mot gatan till kan man läsa Elfkullen mitt i ett, något diffust, hjärta i stenen, som en påminnelse till sig själv, om ett kärleksfullt hem kan man tro? På stenens andra sida är parets namn förevigade: Ture och Hilma Malmgren, som en påminnelse vem de tillhörde enligt äktenskapet innan de lämna huset för nya äventyr?

Hmmmm.....

......en som inte sökte efter äventyr var Tures vän konstnären Vicke, han levde efter mottot:

" Det är omöjligt att leva ett behagligt liv utan att leva klokt, hedervärt och rättfärdigt, och det är omöjligt att leva klokt, hedervärt och rättfärdigt utan att leva ett liv fullt av välbehag. När något av dessa kriterier inte uppfylls, när, till exempel, människan inte klarar av att leva klokt, är det omöjligt för henne att leva ett liv fullt av välbehag, även om hon lever sitt liv hedervärt och rättfärdigt "

Alltså som en sann epikurist, dvs med livsfilosofin att: sinnesfrid är livets mål!

Denna frid skulle uppnås genom den epikuriska läran att medföra lycka eller njutning till människorna, genom att skapa lugn i kropp och själ i frånvaro av smärta, samt eliminera rädsla för döden bl a.

Några ting som man råddes undvika var politik och offentligt liv som kunde skapa oro, samt att leva i stillhet bland vänner i skymundan. Dock skulle man söka de ting som ger lust, men inte nöjesliv och tillfällig njutning, utan det livets goda som leder till varaktig lycka.


Man bör alltså enligt epikurismen ha god kontroll över sina njutningar:

 "Njut - men med förnuft"

Kan man kontrollera mängden njutning och vad som inkluderas i själva njutningen, så kan man då även veta skillnaden på välbehag och begär.

"Av våra begär är några naturliga och nödvändiga, andra är naturliga med inte nödvändiga; och andra är varken naturliga eller nödvändiga utan beror på en åsikt som saknar grund"



Men då begär kunde skapa mindre sinnesfrid, så rekomenerade man att unvika begär och ägna sig åt aktiviteter som gav välbehag.

Dit räknades läsning, teater, ägna sig åt filosofi, eller begrunda naturens skapelser och bara sitta och njuta, känna livsglädje.

Bland fysiska välbehag som krävde en lite mer ansträngning och mycket väl kunde dra med sig negativa saker, listar epikurismen bland annat sexuellt umgänge och att äta, (mer än nödvändigt).

Epikurismen anser att de välbehag som naturen erbjuder, och är lätta att skaffa, är de som är bra att skaffa. Vidare anses det att de välbehag som är svåra att skaffa, är ej heller är nödvändiga att skaffa.



Jag tror jag ska försöka leva lite mer som, Vicke Andrén och startar redan nu att känna livsglädje, eller i alla fall glädjen från gårdagens rederiaudition, då Transportstyrelsen gjorde en inspektion av säkerhetsorganisationen. Nya certifikat att stolt hänga upp på väggen kommer inom kort!

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se