tisdag 30 augusti 2011

TROFAST HANDLINGVilla Elfkullen 1887

Mannen Ture Malmgren som jag nämnde igår, uppförde inte bara den häftiga borgen utan även ett härligt gult trähus med tinnar och torn i de östra kvarteren, med utsikt över Bäveån.


Ture föddes 1851 i Uddevalla och startade 1878 tidningen Bohusläningen. Han var utan tvekan av av stadens mest betydande personer under lång tid.
Han var inblandad i väldigt mycket. Inte minst satt han i Uddevalla stadsfullmäktige och var också dess ordförande. Han var en drivande kraft i Lelångebanan tillkomst och en ledande själ i grundandet av Uddevalla Teater.

Aktier ägde han också i bl a Rederiaktiebolag Bohuslänska Kusten, där ju vår äldsta pärla m/s Gustafsberg II trotjänade under Tures levnadstid.


Om Ture föredrog skärgårdsbåt som färdmedel vet jag ej, men att han tyckte om att resa kan man läsa i "Drömmarnas Riddarborg". Tyskland, Italien, Amerika och Schweiz lät han besöka.

Tornen på Villa Elfkullen lät han uppkalla efter länder, franska tornet byggdes först och ses på fotot upp i hörnet.


Några år senare lät han uppför det kinesiska tornet med vindbrygga och andra underbara detaljer på utsidan.

På insidan finns än fler detaljer, tornet är prytt Fjärran Östern-motiv med drakar och fåglar på väggar och tak i uppgången till spiraltrappan. Målningarna är gjorda av konstnären Viktor Andrén, som f ö har dekoretat väggar och tak i en rad offentliga byggnader i Stockholm, ex. Kungliga Operan, Södra Teatern, Oscarsteatern."Vicke" var barndomskamrat med Ture och skrev med kinesiksa tecken något längs trappans räckverk. Man har dechiffrerat dessa och här står:

Träd in som uppriktig vän
och du skall blifva trofast behandlad
Trofasta har de människorna varit som bildande den förening som bidrog till husets räddning och renovering. Föreningen Villa Elfkullen, håller huset öppet regelbundet huset för visning, söndagar juli till september.

Man blir uppriktigt glad att denna skatt finns bevarad i Uddevalla!

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarBlogg listad på Bloggtoppen.se