söndag 11 september 2011

FJORTON TINOR

För ungefär 500 miljoner år sedan uppträdde de första leddjuren som var försedda med ett utanpå liggande skelett, ett hudpansar. Hummern som är ett leddjur, uppträdde som art för 300 miljoner år sedan, vilket innebär att den kommer från dinosauriernas tid.
 
Hummer, Homarus gammarus

Hummern blir 22-70 cm lång och kan väga upptill 3-5kg även om det är relativt ovanligt med humrar över 1 kg. En hummer kan bli över femtio år gammal. Hummern har flera färgpigment bl.a. blått och rött. Färgen på hummerns skal är oftast svart men när något pigment saknas blir hummern eller i mycket sällsynta fall blå. Vid kokning blir hummern röd.


Dessa erftertraktade goda skaldjur får endast fiskas med hummertina. Som privatperson får man fiska med högst 14 st tinor.

För hummer gäller minimimåttet 8 centimeter mätt från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant, mätt parallellt med mittlinjen. Mindre skall släppas tillbaka i havet.






Hummertina verkar vara en bra investering om man bor i Bohuslän. För visst finns det få kvinnor och män som inte imponeras av nykokt hummer och ett glas champagne därtill.

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se