fredag 21 oktober 2011

21 DAGAR KVAR....

Oktober månad har nått fram till dag 21. Därav tänker jag uppmärksamma numret 21 idag.

21 får mig att tänka på kortspelet med samma namn, likaså frågesportprogrammet som gick på TV på 70 och 80-talet, där vinnarna kunde vinna pengar. Även på de klassiska 21-lotterna kan högvinst kammas hem när summan på lotten visar 21!


21 är ju slutsiffrorna i årtalet 1921, som är ett viktigt är för oss som är kvinnor och bor i Sverige. Då fick nämligen kvinnorna i Sverige rösträtt. Det finns dessvärre länder i världen, där kvinnor fortfarande ej har den rättigheten, och i vissa får man den ej innan man fyllt 21 år. Andra 'myndighetsåldrar' varierar också från land till land. Exempelvis när man anses mogen nog att dricka alkohol på restaurang, i exempelvis USA måste man ha fyllt 21 år.


Äger man något annat klädesplagg än gympadojor och jeans kan man fira sin födelsedag på den unika restaurangen 21 Club i New York City och ta en drink under det ovanliga taket fyllt med diverse leksaker och sportartiklar. Helt underbart galet annorlunda!


21 Club
Även när man är sexuellt myndig skiftar från land till land och likaså när man är straffmyndig. I Sverige kan man exempelvis inte dömmas till fängelse om man ej fyllt 21 år. 21 år är även den tid som man i Norge anser vara en livstidsdom bakom låsta dörrar.

På tal om straff, så behövs bevis för att knyta förbrytaren till ett brott, fingeravtryck kan vara bevis nog. Vi människor utvecklar våra unika avtryck på våra fingrar i just fostervecka 21.

Beträffande tid så är det 21 år sedan Öst och Västtyskland gick ihop till en nation Tyskland, likalänge sedan är det som Nelson Mandela frisläpptes och som tåget X 2000 startade sin trafik mellan Göteborg och Stockholm. 21 år framåt i tiden är svårt att sia om, men 21 dagar däremot är desto lättare att förutsäga vad som kan ske.


Då infaller nämligen det magiska datumet 11-11-11, på en fredag.

Jag ska definitivt passa på att fira detta ihop med trogna kunder, nyfikna vänner och kära kamrater ombord på m/s Byfjorden, med skaldjurssoppa och en klirrande skål i champagne kl 11.11 pm.På tal på magiskt så är, låt nr 11 "Someone Like You" på Adeles album med namnet 21 - magiskt bra!

Ha en trevlig fredag, bästa läsare.

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarBlogg listad på Bloggtoppen.se