lördag 15 oktober 2011

HÄFTIGA KVINNOR OCH HJÄLPSAMMA MÄN

Fick ett kort ögonblick för mig att gårdagens jubilar Maria Lundqvist var namne med Uddevallafotografen Maria Lundbäck, som levde vid förra sekelskiftet och då dokumenterade Uddevalla med sin kamera. Det var ju just bara två ord från naturen som jag visst råka blanda ihop, för kvist och bäck är ju inte riktigt samma....

Här har Maria fångat en bild i slutet av 1800-talet i Hamnen i Uddevalla,  på en skärgårdsbåt som ägdes av rederiaktiebolaget Bohuslänska Kusten, och var således rederikompis med vår skärgårdsbåt m/s Gustafsberg II.

S/S Valborg gick i trafik Göteborg - Uddevalla - Lysekil

Maria Lundbäck hade sin ateljé i det hus hon köpte 1883, på Lagerbergsgatan. Det var ett ganska oansenligt gatuhus från början men senare köpte hon granntomten. Hon vände sig till sin gode vän stadsingenjören A H Lindeberg (som bl a ritat gamla brandstationen på Kilbäcksgatan) och bad honom att rita en tillbyggnad till gatuhuset. I den tillbyggda delen med torn tog hon många porträtt på kända Uddevallaprofiler och familjer.

  
Huset är välbevarat och på dess ena sida kan man fortfarande läsa: 'Maria Lundbäcks fotografiatelier'  inhugget i fasaden. Läs mer om detta på Uddevallabloggen.

Häftig kvinna, att på den tiden vara egen företagare! Hon hade säkert varit en av de som idag 15 oktober, smyckat hela sitt hus rosa i kampen mot bröstcancer!  Bästa läsare klä på er något rosa och visa ert stöd ni också. Tips! Lindex har 10 % på alla sina mer eller mindre häftiga underkläder idag, i händelse av att vi inte äger något rosa. Och gällande Er herrar, så går det fint att just bara fästa ett  rosa band på kavajslaget eller träningsoverallen, om den händelsevis åkt på, en solig lördag som denna!


'Tillsammans gör vi det omöjliga möjligt!'

//LindaInga kommentarer:

Skicka en kommentarBlogg listad på Bloggtoppen.se