måndag 17 oktober 2011

PETTINGTÅGA & LJUV MUSIK

Ett annat vackert hus i rött tegel, ett stenkast från Kilbäcksgatan är Kulturskolan, f.d Flickskolan. Jugendhuset är ritat av arkitekten Eugen Thorburn, som tillhörde en av Uddevallas mest tongivande familjer inom näringsliv, kultur och industri på sent 1800-tal. Skolan invigdes 1896.
Foto: Maria Lundbäck

Byggnaden användes som flickskola fram till 1971, numera bedriver Kulturskolan sin verksamhet här.
Huset kryllar inte bara av ljuv musik och sång, utan också av vackra små detaljer både på utsidan och insidan. Mest i ögonfallande är det vackra blyinfattade stora glasfönstret med dess färgglada blommor.

Fasadbild:                                                                                           Fönstret från insidan:


Kunskap om just glas, är väl osäkert att alla flickor som blivit undervisade här fått, möjligtvis fönsterputsning i hushållsläran. Men en annan bra vetskap gällande immiga fönsterrutor i kalla hus, bilar och båtar är att torka av dem med en mild såpalösning. Såpan som blir kvar gör att ytspänningen i vattnet minskar = tendensen att bilda de droppar som imman består av minskar.


I Bohuslän kallas ibland, detta fenom med igenimmade rutor "pettingtåga" (tåga=dimma).

Fast på 1800-talets slut fanns ju inte så många bilar eller båtar med fönster, så budskapet vid entrédörren måste ha syftat på mer världsliga ting, kanske?

Budskapet håller helt och fullt än idag dock:


'Lef för att lära!'

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarBlogg listad på Bloggtoppen.se