tisdag 18 oktober 2011

STÅLSTARKT TAK OCH SMAKRIK OST

Flickskolans arkitekt, Eugen Jacobi Thorburn, 1860-1931, föddes i Uddevalla och var verksam här i staden, likväl som i Vänersborg, Strömstad och inte minst Göteborg. Den mest kända byggnaden i Göteborg, som han lagt sin kunskap och prägel på är: Stora Saluhallen vid Kungstorget.


Saluhallen invigdes 1889. Hallen fick en golvyta på 14 000 kvadratfot, och från början fanns där 89 salustånd och 12 öppna saluplatser samt 70 källarutrymmen, 1890 godkände stadsfullmäktige en utvidgning av hallen med 44 salustånd längs med yttersidorna. 1906 förbjöds torghandel med kött under bar himmel och saluhallens östra sida förlängdes. De tidigare öppna yttre bodarna byggdes in i tidstypisk jugendstil. Arkitekt till detta var: Eugen Thorburn.



Saluhallens stålkonstruktion är i rakt nedstigande led släkt med Crystal Palace från världsutställningen i London 1851.

Järn, glas, spröjsar, kolonner och vackert bågformade takstolar ger rymd och känsla åt en verksamhet, vars attraktion med små förändringar stått sig stark i mer än ett sekel.

Här finner man frukt, fisk, skaldjur, bröd, kryddor, kött, ost och många, många fler godsaker från världens alla hörn.







Ostdiskar är något bland det bästa jag vet, kan stå länge, länge och titta ut vilka ostar som jag sedemera väljer att smaka på och vidare att sedan köpa.




Både mjuka och hårda ostar kommer ni som väljer att åka med på vår julbordskryssning ombord på m/s Byfjorden i december att få smaka & njuta!

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se