onsdag 19 oktober 2011

KUNGASKÅL FÖR LEJON OCH VACKRA KVINNOR


Ett annat känt landmärke i Göteborg, som Eugen Thorburn är 'pappa' till är; lejonet som stolt håller vakt på Skansen kronas tak.

Arbetet med Skansen Westgötha Leijon påbörjades i maj 1687, och invigdes 1689 av den dåvarande kungen Karl XI, tillsammans med hertig Fredrik von Holstein Fredrik, fältmarskalk Rutger von Ascheberg, landshövdingen Joha Benedict von Schönleben, samt ytterligare 18 höga officerare, och det berättas att "konungen tillsammans med sitt höga och förnämliga medfölje steg upp på taket utanpå huvan, och svingade där sitt dryckesglas fyllt med rhenvin och skålade för:

"Kungahuset, alla bra soldater och vackra damer."



År 1692 fick skansen en tornprydnad, ett kronkrönt lejon, som i högra tassen höll ett lyftat svärd.

Lejonet ersattes senare av en träkula, men när byggnadens tak år 1891 förstördes av en eldsvåda bestämdes att ett lejon på nytt skulle pryda tornet. Arkitekten Eugen Thorburn ritade det nya lejonet, fyra meter högt och utfört i koppar, vilket kom på plats 1893.





I många kulturer har lejonet ställningen som "djurens kung". P g a sin storlek, styrka, snabbhet och fenomenala jaktegenskaper. Lejonet symboliserar makt och det förekommer lejon i bl a Sveriges riksvapen och balkongdörrarna på Bassholmen.

Men redan människorna som levde för mer än 30 000 år sedan avbildade lejon. Till de mest imponerande konstverken från denna tid hör en figur gjord av mammutelfenben, som även räknas som en av de äldsta skulpturerna i människans historia. Figuren, som hittades i en grotta i Baden-Würtenberg, är 30 centimeter hög och föreställer den så kallade ”lejonmänniskan”, som har en människas kropp och ett grottlejons huvud.

Lejon lever vilt i Afrika, men minskar p g a illegal jakt bl a, där finns cirka 25 000 - 40 000 djur, det finns även en asiatisk art, som idag är utrotningshotad och beståndet uppgår till ca 300 st. I Sverige finns lejon att skåda i fångenskap i djurparker i Borås, Öland, Eskilstuna och Kolmården utanför Norrköping.



Gällande rovdjur i fångenskap och bur så förbjöds det att visa upp och underhålla publiken med konster på cirkus i Sverige under1960-talet.


Ett roande lejon som jag gärna ser på ibland är Simba, det lilla charmiga lejonet i Lejonkungen. Han som sjunger att han snart ska bli kung!

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se