tisdag 8 november 2011

LYCKANS VÄG

Att uttrycka tacksamhet är ett av de mest verkningsfulla sätten att öka sin egen känsla av lycka. Studier visar tydliga samband mellan tacksamhet och ökad lycka, energi, hoppfullhet, hjälpsamhet, empati, och mindre av oro, ensamhet, avundsjuka och depression. Detta kan läsas i boken "The How of Happiness".

Varför leder tacksamhet då till större lycka?

  •  Det hjälper en att fokusera, uppleva och uppskatta livets goda sidor.
  • Det ökar ens självkänsla när man inser vad andra gör för en.
  • Det hjälper en att hantera stress och traumatiska upplevelser.
  • Det stärker ens sociala band, ger inspiration att vårda nya och gamla relationer.
  • Det minskar tendensen att jämföra sig med andra.
  • Det hjälper en att uppmärksamma livets goda.

Lycka = livets goda, ett höstsmultron?
 

Att visa sin tacksamhet bör man ju göra av just känslan över att man känner sig tacksam, men ibland kan man behöva påminna sig och här följer en liten checklista:

Skriv en tacksamhetsdagbok: Anteckna tre till fem saker du just nu är tacksam över. Forskningen visar att det i allmänhet är bäst att göra detta en gång i veckan.

Ta tid till eftertanke: Om man inte tycker om att skriva kan man istället ta tid att helt enkelt tänka på saker man är tacksam för. Kanske något man i vanliga fall tar för givet. Eller att byta en negativ tanke mot en tacksam.

Uttryck tacksamhet till någon annan:  Förutom egna tankar kan man också uttrycka sin tacksamhet direkt till någon annan. En släkting, vän, gammal bekant, kanske en lärare man inte haft kontakt med på länge eller mannen eller kvinnan i kassan där du brukar handla.


Variera: Vad man än väljer är det viktigt att variera sig. Att se till att det inte bli rutin och därmed förlorar sin verkan. Variera när du uttrycker tacksamhet, sättet du gör det på, vad du fokuserar och hur ofta.

Fast hur väl man än anstränger sig så kan man nog ändå inte riktigt styra över det där med lyckans väg, utan det är nog så som den gamla filosofen sa:

"Det finns bara en väg till lyckan, och det är att sluta bekymra sig över förhållanden som det inte står i vår makt att ändra." Epiktetos (50-140)

//Linda

P.S: Här kommer en go´ låt me Freda´om "Det som gör mig lycklig, nu"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarBlogg listad på Bloggtoppen.se