onsdag 30 november 2011

NAKEN OM BAKEN

Idag 30 november, är det den dagen, då det avgör om det ska bli snö på jul eller ej. Om man ska tro på det gamla ordstävet "Anders slaskar, julen braskar". För det sägs att det lär bli en snörik jul, när vi bjuds på så här härligt milt väder med regnskurar och regnbåge som idag på Anders namnsdag, tillika den sista dagen i november.

Anders är ett vanligt förnamn i Sverige, 194 263 personer bär detta namn idag. Namnet Anders är ett nordiskt, namnet är en form av Andreas, som också har namnsdag idag, och båda dessa är ett smeknamn för namn som börjar på Andro - som betyder människa eller man.En man som hette Anders och som föredrog att ej avbilda män utan kvinnnor, var Anders Zorn. Han levde och verkade som konstnär vid den tiden då vår äldsta båt m/s Gustafsberg II byggdes, 1898.

Han var en duktig porträttkonstnär och har bl a målat av USA:s president Theodore Rooseveldt under sin verksamma tid utomlands. Hemma i Sverige ägnade han sig mer åt landskapsmålningar och nakna kvinno kroppar.

Det verkar som kurviga kvinnor som var naken om baken, kom att bli ett av Anders favoritmotiv att se och avbilda!

Och det är ett motiv som verkar vara, en favorit för många än idag....;-)
För ett av hans mest kända verk är denna på denna kurviga kvinna och hennes barn som tar sig ett premiärdopp.


Premiärdopp lär det dröja några månader till innan det blir, dock blir det julbordspremiär till havs imorgon ombord på m/s Byfjorden.

Och med tankar på den njutfulla upplevelsen vill jag passa på att säga stort  ♥ GRATTIS  ♥ på namnsdagen till alla med namnet Andreas och Anders idag  !

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarBlogg listad på Bloggtoppen.se