lördag 12 november 2011

STJÄRNSMÄLLAR

Gårdagens unika datum 11-11-11 firade jag ihop med vänner och kunder ombord på m/s Byfjorden! Det blev en lyckad tillställning med ett stort överraskningsfyrverkeri kl. 11.11.11 pm. uppskjutet från piren vid Svensholmen.


Jag var faktiskt lite nervös att det skulle bli ett fiasko p g a dimman som bjöds. Men lyckligtvis var den inte så tät, varpå vi 67 förväntansfulla själar, som samlats på fördäcket på båten, bjöds på dunder och brak och ett sprakande stjärnregn.

Känner mig fortfarande tacksam och lycklig över den varma applåd som bjöds efter den gigantiska, glimmande stjärnparasoll som fälldes upp och fyllde himlen som avslutning på fyrverkeriet.

Vi har Kina och Indien att tacka för kunskapen om pyrotekniken. Den explosiva blandningar går tillbaka ca 2 000 år till Indien och Kina, där naturligt fri förekomst av salpeter tidigt kom att användas inom alkemin. Slumpen var sannolikt orsak till att salpeterns pyrotekniska egenskaper upptäcktes och fyrverkerier sköts vid begravningar, bröllop, invigningar och start på festligheter för att skrämma bort onda andar. Vi Sverige nyttjar oftare fyrverkerier som en grand finale på en fest, ett år eller en festival.

/Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se