tisdag 6 december 2011

EN MIRAKEL TOMTE

Idag firas namnbärare av namnen Niklas och Nikolaus här i Sverige. En alldeles speciell Nikolaus som även är känd som Sancta Claus, senare jultomten är Nikolaus av Myra, som vördnads som helgon inom den katolska kyrkan. 

Nikolaus var prästvigd och blev framförallt känd för sin givmildhet. När hans föräldrar dog skänkte han bort hela sitt arv till de fattiga, och han räddade tre döttrar, till en skuldsatt man, från att prostituerats genom att i tre nätter i rad kasta in en väska med guld till dem. Den senare berättelsen ligger till grund för dagens sancta Claus, jultomten. Nikolaus är också omtalad för att ha utfört mirakler under sin livstid. Mest omtalat är att han med sina böner sades hjälpa skepp i storm.

Därav har han blivit skyddshelgon för sjömän och fiskare. Men även för en annan brokig samling människor såsom: barn, köpmän, falskeligen anklagade personer, prostituerade, ångerfulla tjuvar och apotekare.

På tal på Apotek så tycker jag att det är lite märklig att det säljs livsmedel och kryddor där, såsom senap, pepparmyntsolja, sandelträd och saffran.


Kanske är det så att dessa, anses ha en läkande egenskaper? Då borde det ju vara nyttigt att äta lussebullar mest hela december, eller?

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarBlogg listad på Bloggtoppen.se