måndag 5 december 2011

JAPANSKA MONSTERVÅGOR

Idag firar Thailand sin nationaldag. Och säkert är det många svenskar som börjat packa sina resväskor för att slippa julskinka, julgran och allt annat som hör julen till, för en vistelse i just detta land över jul och nyår istället för här i Sverige. Detta gör i mig påmind om den förfärliga naturkatastrofen som inträffade 26 december 2007. Då den jättelika tsunamivågen fullkomligt krossade länder kring Indiska Oceanen.

En Tsunami har en mycket lång våglängd, ofta över 100 km. Detta beror på att en stor del av havsbottnen flyttar på sig under jordbävningar på havsbotten. Ett likande fenomen som kan uppstå är monstervågor, som skapas av vanliga vindar men kan bli gigantiska.


En känd målning på just en monstervåg är japanen Katsushika Hokusais (1760-1849) träsnitt: 'Under vågen utanför Kanagawa', visar en våg som överraskar några män i bräckliga båtar med berget Fuji i bakgrunden.

Träsnittet ingick i en sviten 36 vyer av berget Fuji med bilder av det heliga berget Fuji som Hokusai gjorde mot slutet av sin karriär och han ska själv ha ansett vara bland hans bästa bilder.

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarBlogg listad på Bloggtoppen.se