torsdag 5 januari 2012

UNIKT BESÖK

Späckhuggare siktad 35 sjömil väster om Smögen hör jag rapporteras på radion. Blir helt galet glad i hela kroppen åt detta unika besök. Det är ett sådant fantastiskt vackert djur. Tänk valsafari  i Bohuslän...mmm...jag gillar tanken!


Späckhuggaren tillhör släktet tandvalar (Odontoceti), och är den största i familjen Delphinidae. Till delphiniderna hör också de arter som vi oftast talar om som just delfiner, till exempel flasknosdelfinen.

Man kan ju lura på vad en späckhuggare gör utanför Smögen? Och det mest troliga är väl att den har hört om m/s Byfjordens goda sillinläggningar som bjöds i december och blev något försenad...då ju de späckhuggarna som vanligtvis lever i Nordnorge livnär sig på sill under vintrarna och följer dess vandring. För övrig anpassar de sitt matintag efter vad som bjuds där de befinner sig och lever.

Späckhuggare i olika områden specialiserar sig på olika Späckhuggare i Arktis och Antarktis jagar säl som de välter ner från isflak där sälarna söker skydd, och i Antarktis kan späckhuggarna också ta pingviner. Späckhuggare vid Valdezhalvön i Argentina tar sjölejon genom att kasta sig upp på strandkanten där sälar vilar och leker. På Crozet Island i Indiska oceanen jagar späckhuggare sjöelefantkutar på samma sätt. De flesta späckhuggare äter dock mest fisk.

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se