tisdag 28 februari 2012

KVINNLIGA "MOVES"

I Svergie och på på andra ställen i Europa, genomförs Equal Pay Day som visar hur många dagar extra på ett år som en kvinna måste arbeta för att tjäna lika mycket som männen gjorde föregående år.

I Sverige infaller Equal Pay Day idag, den 28 februari, enligt beräkningar från nätverket Business Professional Women i Sverige.

D v s att vi kvinnor får jobba 59 dagar till på något vis. Man kan sannerligen undra varför år 2012?



I dagens nyheter kunde man idag läsa:

" Det finns olika sätt att mäta löneskillnader. Om alla löner för 2010 räknas om till heltid tjänar svenska kvinnor i genomsnitt 14,3 procent mindre än männen. Vid en statistisk standardvägning, som innefattar till exempel yrke, utbildning och ålder så skiljer det 5,9 procent till kvinnornas nackdel. Det är orättvist, men utvecklingen går år rätt håll.

I Medlingsinstitutets rapport om lönebildningen för 2010 framgår att den oviktade löneskillnaden mellan år 2005 och 2010 har minskat mellan 1,7 och 3,6 procentenheter, beroende på sektor. Den standardvägda skillnaden minskade under samma period med mellan 0,5 och 1,6 procentenheter, beroende på sektor, under samma period.

Det yttersta ansvaret för lönebildningen ligger på arbetsmarknadens parter, men vi ser allvarligt på löneskillnaderna. Vi för en politik som jämnar ut villkoren mellan män och kvinnor. Enligt Riksdagens utredningstjänst har utvecklingen av den genomsnittliga arbetsinkomsten för både män och kvinnor under perioden 2006–2010 varit mycket positiv, allra mest för kvinnor.

Mellan åren 2000 och 2005 låg andelen av kvinnors inkomst som kommer från arbete i princip stilla kring 72,5 procent. År 2010 hade andelen stigit till 77,3 procent, det vill säga en ökning på 4,8 procentenheter sedan 2005. Motsvarande ökning för männen är 1,9 procentenheter. Den största relativa förändringen skedde mellan åren 2006 och 2007 och sammanfaller med att det första och största steget av jobbskatteavdraget infördes."


 

Vi har således en hel del kvar tills Equal Pay Day kan firas på nyårsafton. Men vi har också kommit en bra bit på vägen. Arbetslinjen och jobbskatteavdraget är bra för kvinnor, det är ju i alla fall jämnställt och rättvist 59 dagar in på 2012...

Tänker inte gräva ner mig mer i jämnstälhetsdebatten idag eller vad som är rättvist eller ej för vem. Jag tänker istället skruva upp volymen, göra några kvinnliga snygga moves, på kontorsgolvet och sjunga högt till den gamla klassikern med Bronski Beat: Tell me Why.

//Linda

2 kommentarer:

  1. Stefan Skoglund (S)28 februari 2012 kl. 21:01

    Linda glömmer att de som får jobbskatteavdrag fått det på andras bekostnad. Man har genom förändringar i de generella välfärdsystemen fördelat om ifrån de som är gamla, sjuka, föräldralediga, arbetslösa osv till de som har en arbetsinkomst. Kvinnor är mer sjukskrivna, föräldralediga osv än männen och tar man med detta i ekvationen så har vi backat i jämställdshets ligan.
    Men för att se helheten måste man hämta sin information ifrån mer oberoende källor som tex SCB mfl.
    I kommande krönikor kanske du skulle kunna skriva om tex varför försörjningsstöden (Socialbidragen) har ökat i Uddevalla med ca 80% sedan 2006. Det finns goda underlag att få ifrån tex socialtjänsten. Bidragslinjen mot arbetslinjen!

    SvaraRadera
  2. Stefan har rätt, jag har ej gjort någon djupare 'resursh' gällande nyttjandet av föräldrardagar, stämplingsdagar eller sjukfrånvaro etc. utan angav ju min källa DN i mitt blogginlägg. Det skrämmer mig att du skriver att försörjningsstödet har ökat, och det gör mig nyfiken på om veta mer om detta så kanske det kommer något om detta fram på...

    SvaraRadera



Blogg listad på Bloggtoppen.se