onsdag 29 februari 2012

HEMLIGT VITTNE

Att det är skottdagen idag är väl knappast någon som har missat. En bonusdag att förlänga just februari med. Hmm...man kunde ju önskat sig den i juli istället kanske?

Men skottår är ju ett sätt att hålla årstiderna på plats i kalendern, för inom loppet av 100 år skulle annars årstider, datum för solstånd och dagjämningar m.m förskjutas med mer än 24 dagar i kalendern. Så genom att vi vart fjärde år ökar årets längd med en dag kan kalendern hållas någorlunda i fas med årstiderna.

Beträffande skottår så bjuds det möjligheter till frieri för kvinnorna! Då det enligt gammal europeisk tradition sägs ha varit tillåtet för kvinnor att fria till ungkarlar under hela året. Legenden berättar att det var Irlands skyddshelgon S:t Patrick (400-talet), som blev en tidig jämställdhetsapostel, när han bestämde att kvinnor kunde få fria en dag vart fjärde år.


Fast från medeltiden utökade man detta till hela året. Och ända fram till 1800-talet fanns en oskriven lag på de Brittiska öarna, att den man som avvisade en frierska under skottåret var tvungen att ge henne ett silkeslinne, ett par handskar eller en annan dyrbar gåva, för att på ett vänligt vis dra sig ur det tilltänka giftermålet.

Det var ju rätt klokt faktiskt, att nobba med respekt och bra mycket billigare på något vis, än att behöva försörja en kvinna resten av livet. Men ack, det var längesedan, idag är det få kvinnor som vill bli försörjda av en man. Ekonomisk självständighet är något de flesta kvinnor strävar efter och vill ha. Fast bara för det behöver man ej leva utan partner och kärlek!



Så kvinnor, fria gärna och vill ni vigas med det vackra, hemlighetsfulla, djupa, blåa havet som vittne. Då har vi tre skärgårdsbåtar att erbjuda.

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se