tisdag 27 mars 2012

MEDVETNA VAL

Angående tid, så är det ju snart påsk och stora äggätartider. I Sverige äter vi knappt 200 ägg per person och år, i den siffran inkluderas även ägg i färdiga produkter. Snittet i EU ligger på 211 ägg/person, och de länder som toppar listan är Spanien och Frankrike, där sätter sig invånarna i sig 250 ägg per person och år.

Ägg får mig att tänka på vårsol, skärgårdsbåt till Gustafsberg och Konditori Snäckas goda räkmackor, mmmm...snart är vi där, m/s Sunningen startar sin trafik dit 19 maj.



På tal på ägg så finns det närmare 5 miljoner värphöns i Sverige. Ungefär 53 procent av dom lever i olika typer av frigående system. I min favorittidning, Good news magazin kan man läsa att 2011 blev det första året i Storbritannien, då det såldes fler ägg från frigående höns (bland annat ekologiska) än ägg från höns i bur. 51 procent av alla sålda ägg var från frigående höns. 1995 var den siffran 14 procent. Någonstans känns det trots allt positivt att allt fler väljer att göra ett medvetet val.

 

Ett medvetet val eller i alla fall ett kärleksval, har mannen i Bo Kaspers Orkester gjort i den här fantastisk vackra sången: Väljer dig!
//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se