måndag 5 mars 2012

RELEVANTA ARGUMENT ?


Solen lyser på m/ Byfjordens nya ekdurk i salongen och kocken Fredrik, då han bytt kastruller och slevar mot hammare och spik.


Hmm... just kastrull och spik får mig och tänka på uttrycket "Att koka soppa på en spik" från den gamla folksagan om en luffare som ber en snål gumma att bjuda honom på soppa.

Luffaren har bara en gryta och en spik som han börjar koka, han frågar sedan gumman om han kan få krydda soppan, sedan frågar han efter fler ingredienser och till slut har han kokat en ätbar soppa på spiken.





I överförd bemärkelse betyder uttrycket att överdriva för- eller nackdelar genom att i en argumentation föra fram en stor mängd argument som vart och ett inte är relevanta eller håller för granskning, men som den argumenterande anser tillsammans utgör bevis för att han eller hon har rätt. Solklart va´!


På tal på soppa och sol så får den gärna fortsätta skina och skynda på nässelskotten i vår natur, så vi snart kan få njuta av denna underbara vårupplevelse:



Nässelsoppa
4 l nyplockade nässlor
3 st scarlottenlök
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 l vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar
½ tsk salt
1 dl creme fraiche


1. Soppa: Skala och hacka löken. Grovhacka gräslöken. Rensa och och grovhacka nässlorna. Fräs löken och nässlor i smör 2–3 min under omrörning. Kör blandningen i matberedare till slät konsistens. Späd ev med lite vatten om det behövs.

2. Häll tillbaka mixen i grytan. Blanda ner mjölet. Tillsätt resten av vattnet och smula över buljongtärningarna. Låt soppan sjuda på svag värme ca 5 min. Smaka av med salt. Rör ner creme fraiche.

Smaklig spis!

//Linda


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se