tisdag 2 oktober 2012

ÅNGBÅTSFÖRÄLSKELSE

Idag har Ludvig och Love namnsdag, grattis säger jag till alla er som bär det namnet. Namnet Love får mig att tänka på den svenska författaren Carl Jonas Love Almqvist, 1793-1866.

Han skrev ju bl a romanen "Det går an", som handlar om hur sergeanten Albert och glasmästardottern Sara Videbeck på en färd med ångbåten Yngve Frey mellan Stockholm och Arboga förälskar sig i varandra. Istället för att gifta sig kräver Sara att de skall leva i ett jämlikt äktenskap utan formell vigsel och utan delad egendom. Sara frågar i slutet av boken: Går allt detta an, Albert? Svaret blir: Det går an.



Yngve Frey var Sveriges tredje ångbåt i trafik och seglade under från 1821 på trader i Mälaren, framför allt Stockholm – Strängnäs- Västerås – Arboga. Yngve Frey var även den första ångbåten över Östersjön.   Yngve Frey var en hjulångare i ek med en ångmaskin på 22 hästkrafter och även försedd med segel (galeastacklad). Hon var 26,5 m lång, 5,7 m bred och stack 1,9 m. Däcket var öppet, och därför gjorde hon på rutten Stockholm - Arboga uppehåll för övernattning i Västerås. Hon gick i trafik på Mälaren till 1851.

Lite ångbåtskuriosa är ju aldrig fel en tisdag, fast nu tillbaka till personen Carl Jonas Love och själva romanen "Det går an", som var ett angrepp på, i första hand, äktenskapet som livslång institution och på det skråväsende som hindrade kvinnor bli ekonomiskt självständiga. Bokens sociala tendens väckte livlig debatt och "det-går-an-litteraturen" blev ett begrepp.

Han var en sökare denna mannen och ansåg, att hans föräldrars olyckliga samliv var orsaken till hans egen disharmoni, den slitande dualismen i hans eget väsen, och han gjorde ett uttalande om olyckan i att barn föds utan andlig, verklig och hjärtlig kärlek mellan föräldrarna:



"Man hänger sedelförfalskare, men den, som af tusen andra orsaker, men ej af kärlek, förenar sig med en person, den han icke älskar, och sålunda bildar en oduglig huslig krets, månne icke den begår ett brott, hvars egen storhet och hvars oberäkneliga följder öfver samtid och eftervärld sprida långt förfärligare olyckor än förfalskandet af millioner sedlar?"

Det är verkligen något man även idag bör betänka. På tal på kärlek och planerade barn så var ju kronprinsessan Viktorias dotter Estelle det, och hon har fått en alldeles egen vaggvisa skriven till sig. Kul är att den är skriven av Uddevallamusikern Ingemar Thorell och textförfattaren Daniel Hemberg. Insjungen på skiva av Sofia Geidvik, som ju underhöll ombord på m/s Byfjorden i somras.

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se