tisdag 13 november 2012

ATT SLÄPPA TAGET

Tisdag, veckans andra dag och en mitt i månaden dag som säkert kommer swischa förbi som en hyfsat vanlig dag troligtvis. Tisdag ja, varför heter det tisdag?

Jo, dagen är namngiven efter fornnordiska guden Odens son Tyr. Han beskrivs som en slags krigsgud med heder och rättvisa som sitt gebit. Troligtvis var han även stark och därav har en bogserbåt blivit uppkallad efter honom.

Bogserbåten TYR,  levererades den 19 jan 1960 till Rederi AB Tyr, Uddevalla och tjänstgjorde flitigt på fjordarna till 1977, då han såldes till Kalix.

Foto: Sven-Ivar Johansson

Bogserbåten är en, i förhållande till storleken, stark båt som används för att dra andra fartyg, pråmar, Pontoner, mudderverk etc. Bogserbåtar finns i alla storlekar, från 5–6 meter upp till över 30 meter. Mest karaktäristisk är den låga akterprofilen med hög överbyggnad enbart på den främre delen av däcket.

Även människor har ju olika karaktäristiska profiler och är olika starka. Detta uppmärksammade Johann Wolfgang von Goethe redan någon gång på 1800-talets början då han skrev:

"En del människor tror att hålla ut gör en stark - men ibland är det att släppa taget"




För visst är det ju så att ibland är det inte den starkaste som står kvar, utan den som går vidare och inte ältar och tittar i backspegeln. Lite som i den naiva poplåten "Se Dig Inte Om Nu" med Ratata.

//Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se