måndag 11 februari 2013

TIDEN FLYGER IVÄG

Tänker på hur vi pratar om tiden. Att "tiden flyger iväg", att "jag har inte tid", att "jag spiller bara tid på det". Men vad är det som vi beskriver egentligen? Hör tiden till vår fysiska värld? Vi kan varken se den, röra vid den eller höra den. Men visst känner vi att tiden går? Eller i alla fall ser vi det på klockan och i våra kalendrar.

För kalendern är ett sätt att mäta tiden för människorna. Den markerar intervallen hos de mänskliga handlingarna. Den markerar dynastierna regeringsår, festdagar, tid för arbete, tid för vila.Kalendern är ett instrument för växlingen mellan den kosmiska tiden och själens tid, mellan världens tid och de mänskliga fenomenens tid.

Vår tid är kort jämfört med världens oändligt långa historia. Världen och universum sträcker sig över miljarder år och den mänskliga tiden är bara ett litet ögonblick. Men det är just under denna korta tid vi är här på jorden som alla de betydelsefulla frågorna uppstår.

Vi lever i den här kosmiska tiden med vår egen tidmätning. Vi vet att vi inte bara lever i nutiden. Vi har också minnen från det förgångna och förväntningar på framtiden. När vi människor relaterar oss till världen omkring oss spelar tiden en väldigt viktig roll.

När vi strukturerar världen så strukturerar vi den inte bara som något som finns just nu. Vårt strukturerande sträcker sig både bakåt i tiden och framåt i tiden.
Vi är rädda om spåren efter det förflutna. Vi ramar in kära fotografier, gräver efter fossiler från förhistoriskt tid, reser monument till minne av historiska händelser. Samtidigt som många av oss verkar ha allt mindre tid till att tänka på gårdagen, och jäktar fram planer för morgondagen....


Hmm...här kommer några tänkvärda ord till om just tid:

Hur lång tid är tio år?
Fråga paret som nyligen skilt sig.
Hur lång tid är tre år?
Fråga en nybakad student.
Hur lång tid är ett år?
Fråga en elev som måste gå om nian.
Hur lång tid är en månad?
Fråga en mor till en för tidigt född baby.


Hur lång tid är en vecka?
Fråga chefredaktören på en tidning.
Hur lång tid är en timma?
Fråga de förälskade som väntar på att träffas.
Hur lång tid är en minut?
Fråga den som just misssade flyget, tåget, bussen.
Hur lång tid är en sekund?
Fråga den som överlevt en olycka.
Hur lång tid är en hundradelssekund?
Fråga den som tagit OS-silver.

Kontentan av detta blir således: Tiden väntar inte på någon. Värdesätt varje ögonblick!
Nu tänker jag inte filosofera mer om detta, utan bjuda på en låt av Ciny Lauper: Time After Time!

//Linda

1 kommentar:

  1. Sorterar just nu gamla kort. Kort på människor som jag inte ens vet vilka de är. Kort på min mormor som 5 åring 1895. Snart vet ingen vem hon heller var utan blir bara ett kort som kanske slängs. Tiden går framåt och nya kort på mej som barn finns. Detta med kort är snart borta tror jag. ..

    SvaraRaderaBlogg listad på Bloggtoppen.se