fredag 8 mars 2013

GULA ÄNKAN

Idag 8 mars, är det den Internationella kvinnodagen. Dagen har sitt ursprung ur kvinnor som demonstrerade för sin rätt att delta i samhället på samma villkor som männen. Det är alltså inte fråga om någon slags extra uppmärksamhet för att kvinnor är kvinnor och för att vi är så himla bra, utan för att kvinnor får utstå en hel del orättvisor just för att de är kvinnor.

Det handlar om solidaritet. För att kvinnor fortfarande 2013 är i underläge. För att kvinnor endast äger 1 procent av världens tillgångar, har lägre löner än män samtidigt som de i genomsnitt gör 70 procent av det obetalda arbetet i hemmet.

För att kvinnor fortfarande överallt i världen mördas, våldtas, torteras, fängslas och tystas ner just för att de är kvinnor.


Det krävs ett stort mod att våga fly från sina traditioner och berätta för övriga världen om fel och rena olagligheter som begås runt om i världen. Jag tänker bl a på den starka berättelsen "En blomma i Afrikas öknen". Könsstympning är inte bara ett övergrepp mot det barnet som blir utsatt utan även ett övergrepp mot den kvinnan som aldrig får blomstra fullt ut.

En annan histoia som också är av gripande karaktär och behandlar en annan form av övergrepp, är boken Allt är bara bra, tack av Moa Herngren. Om en kvinna som lever ihop med en missbrukare och får utstå psykisk misshandel.

Att berätta sin eleändiga historia är en form av bearbetning av det som hänt och ett vertyg för andra som kanske ej vågat bryta loss att gå vidare. Det krävs ett stort mod att erkänna sin svaghet! Och det finns många både kvinnor som går hela livet utan att ta sig det modet.

En kvinna som via mod eller kanaske mer av en ren slump blev: "champagnedrottning" var Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin som föddes 1777 och gifte sig 1798 med François Clicquot. François drev vid den tiden ett litet vinhus som hans far Philippe Clicquot-Murion hade grundat 1772. 1805 dog Francois hastigt i en febersjukdom och lämnade Nicole ensam med parets lilla dotter.



Då Nicole, vid 27 års ålder, ärvde sin avlidne makes vinhus beslutade hon sig snabbt för att ta över hans affärer och att ägna all sin tid åt att fortsätta driva och utveckla champagnehuset. Madame Clicquot beskrivs ofta som den första moderna affärskvinnan. Efter sin makes död tog det henne endast fyra månader att finna skickliga medhjälpare, skrapa ihop kapital och grunda huset Veuve Clicquot Ponsardin.





Många, många, många flaskor av "gula änkan" har sedan producerats, spridits och druckits runt om i världen efter hennes beslut om att våga!

Bjuder här på den gamla klassikern "Wind Of Change", och säger skål till alla kvinnor i synnerhet idag och alla män som tycker att kvinnor ska ha samma rättigheter och villkor som dom.
//Linda
 

1 kommentar:

  1. Gula änkan som jag nog bara smuttat på. Fars "findryck" Kul att höra historien bakom. Tack

    SvaraRadera



Blogg listad på Bloggtoppen.se