fredag 1 mars 2013

HEMLIG KÄRLEK


Idag säger jag GRATTIS till alla som heter Albin och Elvira med ett hav av färgsprakande våriga tulpaner.

Elvira får mig att tänka på det härliga gamla popbandet Elvira som sjöng så vackert om kärlek på sin skiva "Rakt in i hjärtat" någon gång på början av nittiotalet.

En annan Elvira som också drabbades av kärleken på ett mer stormande vis var ju lindanserskan Elvira Madigan. Historien utspelade sig i slutet av 1800-talet och i korthet löd den så här: Elvira jobbade på Cirkus Madigan och träffade vid ett uppträdande i Kristianstad 1888 löjtnant Sixten Sparre.





De blev blixtförälskade, vilket var ytterst olämpligt, eftersom han var gift och hade två barn. De träffades i hemlighet och när Cirkus Madigan drog vidare inledde de en passionerad brevväxling.

Hedvigs (som Elvira egentligen hette) mor och styvfar gjorde vad de kunde för att avstyra romansen men detta hjälpte inte. Ett och ett halvt år efter deras första möte i Sverige rymde de älskande till Danmark, bodde där på pensionat tills herr Sparres pengar tog slut. Löjtnanten var inte bara pank utan också efterlyst för desertering, så utan pengar och framtidsutsikter såg de ingen annan utväg än att ta sina liv. För att Sixten, som var löjtnant, skulle skilja sig och gifta om sig med en lindanserska var otänkbart på den tiden.

Sixten sköt Hedvig och sedan sig själv den 20 juli 1889. Hon blev 21 år, han 35 år.

Ja se den kärleken den kärleken, ibland kan man bara inte motstå den fast den kan anses olämplig av vissa, ja rent utav farlig, och om detta sjunger en tredje Elvira, nämligen den norska Elvira Nikolaisen i sin vackra ballad "Love I Can´t Defend".

Va rädda om varandra, med tillönskan om en trevlig helg!

//Linda

1 kommentar:



Blogg listad på Bloggtoppen.se