måndag 20 maj 2013

VILDA HJÄRTAN

Pingsthelgen bjöd på sommarvärme som hette duga. Över 25 grader fick de duktiga löparna som sprang Götebordsvarvet i lördags. Som redare kan jag stolt meddela att kocken ombord på m/s Byfjorden kom i mål på 1.53 h. Det är härligt med sportiga medarbetare.

Med värmen kom även grönskan och jag själv ägnade mig åt lite lugnare aktiviteter än löpning i helgen, stillsam skogspromenad i naturreservatet Svartedalen på Bokenäs.


Gillar man stora träd och bokskog är det ett ställe man absolut ej får missa, så här års.

Här kommer lite fakta om bokträd:

Boken anses vara vacker, både till sin stam och till kronans form. På solitära träd kan stammen ofta uppnå en betydande diameter. I skogsbestånd liknar den en hög, rak pelare med slät ljusgrå yta, kronan har en yvig förgrening och djupgrön färg. Boken skapar en skogsbild som ger ett överväldigande intryck av storhet, allvar och dunkel.

Den viktigaste användning man haft av bokveden, är till bränsle och till vissa redskap som utsattes för vatten, såsom båtkölar och bordläggning i träfartyg under vattenlinjen.I blandade skogar växer bok tämligen vanligt endast upp till en gränslinje från mellersta Bohuslän till nordöstra hörnet av Kronobergs län, därefter mot norr till Östergötlands gräns sedan mot sydöst till Kalmarsund. Denna linje är den egentliga nordgränsen för Sveriges bokområde. I Norge växer boken i landets södra del, där en större bokskog finns vid Larvik, och längs den milda västkusten till norr om Bergen. Den saknas som vild i Finland och i Sverige norr om Götaland.

På tal på vild så så kom jag att tänka på David Lynch mästerverk, filmen Wild At Heart från 1990. Och ledmotivet i den filmen är ju en av mina favoritlåtar: Wicked Game...

Livet är härligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentarBlogg listad på Bloggtoppen.se