fredag 13 september 2013

SOMLIGA VILL INTE


 
Fredag den 13e är det ju idag. Att den trettonde inträffar på en fredag händer en till tre gånger varje år. Enligt skrock är detta en otursdag.

Idén om fredagen den 13e som olycksdag stiftades inom litteraturen, i Thomas L. Lawsons roman Friday, the Thirteenth (1907), som handlar om panik bland börsmäklare på Wall Street.Först under decennierna därefter började man på allvar uppfatta fredagen den 13e som en dag då man borde ta sig i akt. och under de senaste decennierna har vi fyllt på mytfloran genom att söka oss tillbaka i historien på jakt efter diverse olyckor som sägs ha inträffat på datumet ifråga.
En annan hypotes grundar sig på att Jesus hade 12 lärjungar, och när Jesus blev förrådd var Judas den trettonde vid bordet.


Vidare finns i den nordiska mytologin en berättelse om hur svekets och ondskans gud Loke kom som den trettonde gästen till ett gästabud i Valhall - och sedan lurade blinde Höder att skjuta sin egen bror Balder till döds med en mistelpil.


Själv har jag aldrig upplevt varken siffran 13e som något oturligt och inte heller då den sammanträffar med en fredag. Jag väljer istället för att vara skrockfull att uppmärksamma dagens namnsdagsbarn: Sture. Grattis till dig!Namnet Sture är ett gammalt nordiskt namn med betydelsen: envis, egensinnig eller tvär. Lite olika egenskaper varpå den första envis får mig att tänka på en historia jag läste i morse som bl a handlade om en åsna.

Först skapade Gud åsnan och sa till åsnan:
- 'Du är en åsna. Du skall slita och släpa dagen lång och bli kallad dum i huvudet.
Du kommer att leva i 20 år.'
 Åsnan svarade:
- 'Usch då, det låter inte som något bra liv. Kan vi inte säga att jag bara skall bli 5 år gammal?'

Gud accepterade åsnans förslag.
Sen skapade Gud hunden.

Gud sa:
- 'Du skall kallas hund, leva ett liv i underkastelse, äta rester från middagsbordet och vakta huset.
Du skall leva i 35 år.'

Hunden sa:
- 'Ojdå, det blir kanske inte så roligt. Kan jag inte få bli bara 15 år istället?'

Gud accepterade hundens förslag.
Därefter skapade Gud papegojan

Gud sa:
- 'Du kallas papegoja. Du kommer att sitta i ett hörn och upprepa allt som sägs,
till stor irritation för alla. Du blir 75 år gammal.'

Papegojan undrade:
- 'Det låter väldigt enformigt... Kan vi inte säga bara 50 år?'

Gud accepterade papegojans förslag.
Till slut skapade Gud mannen.

Gud sa:
- 'Du är en människa, en man! Du skall ha ett bra liv. Du är klok och intelligent, så du kommer att bestämma här i världen. Du skall bli 20 år.'

Mannen svarade:
- 'Det låter som ett riktigt bra liv, men kan det inte vara lite längre?'

 (Nu visar mannen för första gången ett prov på sin intelligens..)
- 'Kan jag inte få de där 15 åren som åsnan inte ville ha, de 20 som hunden tackade nej till, samt de 25 som blev över från papegojan också?'

Gud accepterade mannens förslag.

Därför lever mannen ett härligt liv tills han blir 20 år. Sen gifter han sig, för att slita och släpa i 15 år och bli kallad dum i huvudet. Sedan får han helt underkasta sig den övriga familjens behov, leva på rester från bordet och vakta huset i 20 år. De sista 25 åren av sitt liv sitter han i ett hörn och upprepar allt som folk säger, till stor irritation för alla i sin omgivning...
 
En annan åsna som visar alla tre egenskaperna som Sturenamnet betyder, envishet, egensinnighet och stundom tvärhet är Ior. Hans kloka lilla citat får avsluta fredagens inlägg:
 
`Alla kan inte och somliga vill inte...så är det bara´
 
 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentarBlogg listad på Bloggtoppen.se