torsdag 31 oktober 2013

SKRÄCKTEMA

Halloween kom till Sverige via amerikansk populärkultur. Men till USA kom den med immigranter från Irland, där den kallas All Hallows' Eve, som infaller dagen före All Saints Day, den 1 november.

Tron hos kelterna var att osynliga krafter var i rörelse och att de dödas själar kunde återvända till jorden under natten till Halloween.Liksom under andra nätter då magiska krafter var i rörelse (exempelvis påskafton eller valborgsmässoafton)[uppmanades alla människor att på kvällen 31 oktober tända levande ljus och eldar för att skrämma iväg de onda.

Dess popularitet växte i USA och utvecklades efter hand till en barnens högtid, där barnen kunde skämta med vuxna. Det engelska uttrycket ”trick or treat” har försvenskats till ”bus eller godis”.



I Sverige har Halloween blivit en affärskedjornas högtid och inte minst säljs mängder av skräckmasker i varuhus och stormarknader.

Mängder av maträtter med skräcktema finner man i tidningar och på internet: kakor som blodiga fingrar, potatis i form av dödskallar, marängspöken och mycket annat som vi både fascineras och äcklas av.

Kanske bemästrar vi döden genom att äta den?




Mycket av Halloween handlar om att gestalta skräck och död, gärna med blod och dödskallar. På så sätt görs döden symboliskt närvarande i våra hem och bostadsområden, oftast i barnens gestalt.

En annan sida av Halloween är att den också fått markera slutet på sommaren och vinterhalvårets början.

Ett tecken på detta är pumpan, som ges människogestalt med ett brinnande ljus i huvudet. På detta sätt finns en närhet till de skördehögtider och marknader vi har haft i Sverige.



Traditionen kring pumpalampan eller jack-o'-lantern som den kallas på Irland, går tillbaka till den irländska sägnen om den elaka men sluga smeden Jack, som var så törstig att han sålde sin själ till djävulen för en slant till något starkt att dricka.


Då djävulen hade förvandlat sig till ett mynt, lade Jack istället det i fickan tillsammans med ett silverkors vilket förhindrade djävulen att förvandla sig tillbaka. Till slut lovade djävulen att ge Jack uppskov på ett helt år innan han skulle komma tillbaka och kräva Jack på hans själ, vilket Jack gick med på.



När då djävulen ett år senare kom tillbaka, lovade Jack att lydigt följa med, om djävulen bara ville ge honom ett äpple från ett visst äppelträd. Djävulen gick med på detta, men då han klättrat upp i trädet ristade Jack snabbt in ett kors längs med stammen och åter igen var djävulen fast och oförmögen att ta sig ner från trädet.

Jack lät inte djävulen komma ner förrän denne svurit att ge avkall på Jacks själ för alltid. Men när så dagen kom då Jack dog, förvägrades han inträde till himmelriket på grund av allt ofog han ställt till med på jorden under sitt långa liv. Inte heller djävulen, kunde ge Jack inträde i helvetet då ju denna svurit på att aldrig göra anspråk på hans själ igen. Således var Jack nu dömd att för alltid förbli en osalig ande på jorden.

Jack bad djävulen om en lykta, så att han skulle kunna hitta tillbaka till jordelivet från helvetets mörker. Djävulen kastade då några glödande kol åt Jack som han lade i en ihålig kålrot. Han blev senare känd som ”Jack med lyktan” (”Jack of the lantern” eller ”Jack-o’-lantern”), då han av människorna titt som tätt setts vandra över markerna ensam med sin kålrotslykta.

Osaliga andar beter vi oss väl lite till man som då och då, känner rastlöshet i kropp och själ och funderar på livet och döden. Och med detta passar det väl att avsluta med ett klokt citat av herr Wild:

"Jag anser att människans främsta mål i livet är att förverkliga sig själv. Att förverkliga sig själv genom njutning är ädlare än att göra det genom plåga"

Så njut nu av Halloween och ha en trevlig kväll. Kram på er!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se