måndag 28 oktober 2013

VARNING FÖR OVÄDER

28 oktober läser vi på almanackan idag och dagens namnsdagsbarn heter Simon. Grattis till alla er med det namnet. Kanske en nougattårta med hallon kan smaka?

Jag tänker på Marianne Fredrikssons roman Simon och Ekarna, när jag läser namnet Simon. En fantastiskt fin bok om relationer, på bokens baksida kan man läsa följande:

"Simon Larsson växer upp någonstans mellan Långedrag och Nya Varvet i ett Göteborg som präglas av kriget. Förbi hans fönster drar vita lejdfartyg med blågula flaggor målade på bordläggningen ut mot Kattegatt och minfälten.

Simon är jude, adoptivbarn i en arbetarfamilj. Hans pappa är socialdemokrat, arg och stark. Men det är modern som dominerar hemmet med sin trygghet och sin värme.
Hon är kanske en av dessa få människor som förstått vad kärlek är, att den inte kan odlas, ges näring och vatten eftersom den bara är frånvaron av rädsla. I arv får Simon den självklarhet som en bra mamma kan ge, men också den skuld som så ofta är godhetens följeslagare."

På tal på ekar och arv, så satt vi vid förmiddagskaffet och pratade om att stormsäkra skärgårdsbåtarnas förtöjningar inför eftermiddagens stormvarning. Och spekulationer huruvida de gamla ekarna på ängen och den gamla plockepinnbryggan på Bassholmen kommer att klara orkanstyrkor, om det nu blir det.


Det har ju hänt förut att man utfärdat varningar om kraftiga vindar som lyckligtvis mojnat på vägen hit till västkusten. Fast det är ju bra mycket bättre att rusta sig för storm, än att låta bli. En klass tre varning ska man ta på allvar.

Så måndagstipset från redaren är: Håll dig inne ikväll, laga till en god soppa, unna dig ett glas rött och sätt på Judas Priest: "You've Got Another Thing Coming",  för att välkomna stormen Judas på ett vänligt sätt.Här kommer ett recept på en god, värmande,
krämig Rotsellerisoppa: (4-6 port)

4 medelstora potatisar
2 rotselleriknölar
1 gul lök
1 vitlökslyfta
1 l vatten
5 dl grädde
1 msk smör
1 st grönsaksbuljongtärning
salt
peppar

1 knippe persilja
1 pkt bacon
olivolja


Gör så här: Skala, hacka potatis och rotselleri i tärningar och lägg dem i en kastrull med 1 liter vatten, skala löken och dela den i klyftor, lägg i hela vitlöksklyftan, salta. Tillsätt en grönsaksbuljongtärning, låt koka ca. 20-25 min. Stek baconen och hacka persiljan under tiden.

När grönsakerna är väl genomkokta häll på grädden och smöret, värm upp. Kör sen grönsaksuppkoket med stavmixer till en krämig konsistens och servera med en gång i djupa skålar.

Strö över bacon och persilja samt ringla lite god olivolja och nymalen svartpeppar över.

Klart att äta! Smaklig måltid.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentarBlogg listad på Bloggtoppen.se