lördag 21 december 2013

MAN ÖVER BORD


Ingefära är ju en av kryddorna i pepparkakan, som ju starkt förknippas med julen. Kakan introducerades till Europa av en munk från Armenien i slutet av 900 talet. Han dog år 999, och hade då spridit sitt pepparkaksrecept och bakkunskap i både Frankrike och Tyskland.




Till Sverige kom pepparkakan på 1300-talet från Tyskland. På historiska sidor på nätet kan man läsa att pepparkakor serverades på bröllopet mellan kung Magnus Eriksson och hans fru Blanka av Namur år 1335. Denna Magnus avskaffade träldomen under sin regeringstid. Tack för det! Han drunknade 1374 då han föll överbord från ett fartyg utanför Norges kust.



Man över bord är något vi på Skärgårdsbåtarna tränar regelbundet ifall detta hemska scenario skulle hända. På Sjöräddningssällskapets hemsida kan man läsa hur man ska gå tillväga om man råkar ut för detta.



Ett annat färdmedel som inte är någon chans att överleva från om man faller överbord är luftballong, som jag kom att tänka på när jag läste 999 och Tyskland och började nynna på Nenas gamla hit.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar



Blogg listad på Bloggtoppen.se